Moskevský starosta Lužkov končí, Medvěděv ho odvolal

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes odvolal mocného moskevského starostu Jurije Lužkova pro „ztrátu důvěry“. Prozatímním starostou jmenoval Lužkovova zástupce Vladimira Resina. Starosta se dostal do otevřeného sporu s hlavou státu a Kreml dal najevo, že Lužkova po 18 letech v čele metropole propouští v nemilosti. Kandidáty na Lužkovova nástupce hodlá vládnoucí strana Jednotné Rusko navrhnout prezidentu Dmitriji Medvěděvovi během dvou týdnů.

„Moskva bude mít novou hlavu. Proceduru upravuje federální zákon, podle kterého během 14 dnů povedeme konzultce a navrhneme prezidentovi nejméně tři kandidáty,“ uvedl Andrej Vorobjov z vedení strany. Jednotné Rusko má v městském sněmu 32 z 35 poslanců. Sám Lužkov se rozhodl ze strany vystoupit. Starosta byl sesazen pouhý den poté, co dal najevo, že se nemíní funkce vzdát dobrovolně. A to přesto, že podle listu Vedomosti mohl výměnou za odchod řídit horní komoru parlamentu či státní korporaci kontrolující stamiliardy rublů na přípravu olympijských her v Soči 2014. Ale pokusy o kompromis zjevně ztroskotaly. „Kreml si nemůže dovolit, aby se s ním jednalo z pozice síly,“ napsal deník, podle něhož neřešený spor už provokoval vzpoury regionálních elit v Archangelsku, Novosibirsku a Volgogradu.

Alexander Krutov, člen moskevského zastupitelstva :

„Podle mě to není vrtoch prezidenta, ale lidí kolem něj, pro které bylo těžké pracovat s člověkem, který má vlastní názory a hlavně právo říkat, co si myslí.“


O Lužkovově pádu média spekulovala už tři týdny, ale předpokládalo se, že nastane až po Medvěděvově návratu z návštěvy Číny. Ruská ústava umožňuje takový postup od dob, co Vladimir Putin zrušil přímé volby šéfů regionů. I jmenování Lužkovova nástupce je v prezidentových rukou. Jako možný kandidát na nového starostu bývá v médiích nejčastěji zmiňován vicepremiér Sergej Sobjanin, další vicepremiér Sergej Ivanov, populární ministr Sergej Šojgu či nižegorodský gubernátor Valerij Šancev. Znějí však i jiná jména z vlády, prezidentské kanceláře či moskevské radnice.

Právě na výběru nástupce podle komentátorů vázlo i Lužkovovo odvolání. Opoziční politici již dříve označovali Medvěděvovo váhání za známku slabosti prezidenta, čekajícího na souhlas všemocného premiéra Vladimira Putina. Komentátoři nepochybují, že jej nakonec obdržel.

Lužkov byl v čele Moskvy od roku 1992 a vybudoval si zde velmi silnou pozici, díky níž byl svého času považován za Putinova soupeře před prezidentskými volbami v roce 2000. Posléze však přešel do Putinova tábora a jeho straně zajišťoval vítězství v moskevských volbách. Bezmála dvacetiletou vládu nad metropolí ukončil až otevřený konflikt s Putinovým následníkem v Kremlu Medvěděvem. Podobné konflikty v ruské elitě bývají vzácností. Zatímco Putin jako prezident uplatnil právo odvolat gubernátora třikrát, převážně v případech trestního stíhání, Medvěděv jej využil vůbec poprvé. „Těžko si představit, že by gubernátor mohl pracovat v situaci, kdy prezident k němu necítí důvěru. A to se i stalo,“ řekl dnes Medvěděv novinářům v Šanghaji.

Další komentáře už Lužkovův případ nevyžaduje. Státní televize Rossija vzápětí vykreslila Lužkova jako zpočátku schopného manažera, který Moskvu skutečně zvelebil. Ale postupem doby se přeměnil v oligarchu sledujícího více své zájmy než potřeby Moskvanů, reptajících na beznadějné dopravní zácpy či nedostupně drahé bydlení. Poslední kapkou se stala starostova nepřítomnost v metropoli v době, kdy strádala smogem z lesních požárů. Již dříve se terčem médií stala i Lužkovova manželka Jelena Baturinová, která prý právě stykům s radnicí vděčí za miliardové jmění. „Je to počátek boje s korupcí, konec rozvracení autority moci,“ prohlásil o starostově pádu vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij, na kterém Lužkov nedávno vysoudil půl milionu rublů.

Dnešek označil Žirinovskij za nejradostnější den za posledních dvacet let. V průzkumu agentury VCIOM třetina Moskvanů označila Lužkova za schopného manažera, třetina za neschopného a zbývající třetina se názoru zdržela.

Jurij Lužkov a Vladimír Putin
Zdroj: ČT24