Halík dostal jako první Čech Guardiniho cenu

Mnichov - Filozof a teolog Tomáš Halík dnes v Mnichově jako vůbec první Čech převzal prestižní cenu Romana Guardiniho, kterou každé dva roky uděluje Katolická akademie v Bavorsku za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby. Oslavnou řeč na něj pronesl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V minulosti toto ocenění dotované částkou 10 000 eur (246 000 Kč) získal například držitel Nobelovy ceny za fyziku Werner Heisenberg, skladatel Carl Orff nebo bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker.

„Mě to rozhodnutí překvapilo a samozřejmě mě velice dojalo,“ řekl ještě před ceremoniálem ČTK telefonicky Halík. „Já se necítím být už zralý, abych byl zařazen do té řady velkých evropských myslitelů, vědců a umělců, kteří to dostali přede mnou,“ dodal dlouholetý prezident České křesťanské akademie.

To, že bavorská akademie vybrala za letošního laureáta jeho, chápe prý jako ocenění celého českého myšlení, které má podle něj v oblasti evropské křesťanské kultury i přes nálepku nejateističtějšího národa světa co nabídnout. „Myslím si, že v Čechách bylo více osobností, které by si zasloužili více než já název český Guardini. Ale většina jich strávila produktivní věk v komunistických vězeních nebo nemohli publikovat… Já se cítím být zavázán pokračovat v jejich dědictví a beru to ocenění i jako ocenění pro ně,“ poznamenal dvaašedesátiletý univerzitní pedagog, který sám za komunistického režimu působil v náboženském a kulturním disentu.

Bavorská Katolická akademie cenu pojmenovanou podle jednoho z nejvýznamnějších filozofů náboženství 20. století uděluje od roku 1970 osobnostem, které jsou současně vzory pro celou společnost. To, zda je příkladem pro tu českou, ale nechtěl bývalý blízký spolupracovník kardinála Františka Tomáška nebo exprezidenta Václava Havla posuzovat.

Tomáš Halík:

„Mně nejde o to, abych byl uctíván jako nějaký vzor, ani o to, aby lidé se mnou souhlasili. Jde mi o to, abych vyprovokoval lidi svými myšlenkami k tomu, aby sami hledali odpovědi na velké morální a duchovní problémy dnešního světa. Pokud plním tuto úlohu, snad nežiju a nepracuju nadarmo.“

Vydáno pod