Vznik belgické vlády v nedohlednu – i kvůli kolaboraci

Brusel - Belgie by potřebovala vypracovat reformy a sestavit novou vládu a přitom čelí další politické krizi. Šéf vlámských separatistů a vítěz červnových předčasných voleb Bart De Wever obvinil frankofonní Valonsko, že nepřistupuje dost otevřeně k problematice kolaborace s nacisty za druhé světové války. Jednání o vládě se tak dál prodlužují, trvají už přes 100 dní.

De Wever jako šéf nejsilnější strany v parlamentu usiluje o vznik vlády. Ten ale zřejmě zase o kus oddálil, když ve svém pravidelném sloupku, který mu vychází v hlavním vlámském deníku Standard, napsal, že frankofonní část Belgie podle něj nikdy neprovedla na rozdíl od Vlámska seriózní výzkumy o kolaboraci s Německem za války. Poukazoval především na to, že se prý dostatečně nemluví o kolaboraci autora slavné komiksové postavičky Tintin.

Sám De Wever, který je původním vzděláním historik, přiznal kolaborantskou minulost jeho rodiny. Jeho děd byl členem jedné z kolaborantských stran.

Studio ČT24 o situaci v Belgii (zdroj: ČT24)

Vlámští historici ale oponují, že De Wever překrucuje historii. Studie zabývající se kolaborací Valonů za války se začaly publikovat už v 80. letech. „Je to neodpovědný způsob, jak předělávat historii k politickým účelům,“ podotkl k De Weverovým slovům socialistický premiér Valonska Rudy Demotte v dnešním listu Le Soir. 

To vše se řeší přitom v době, kdy byly opět obnoveny rozhovory o vzniku vlády. Jednání přitom trvají už víc než 100 dní a váznou především na otázce financí. Vlámové a Valoni se zatím nedohodli na přerozdělení financí pro vlámský sever a frankofonní jih země.