Jak o vás máme psát, abyste nás už přestali vraždit?

Mexiko - Deník El Diário, vycházející v mexickém městě Ciudad Juárez, se otevřeně ptá narkobaronů, jak o nich má psát, aby přitom jeho redaktoři nepřišli o život. Členové drogového gangu mu totiž minulý týden na frekventované ulici zastřelili fotoreportéra Luise Carlose Santiaga a jeho kolegu Carlose Manuela Sáncheze zranili. Oba na sobě měli vesty s nápisem Press a zrovna si skočili na oběd. List El Diário, vycházející v údajně nejnebezpečnějším městě světa, čelí desítkám výhružek a za poslední dva roky přišel už o druhého novináře. Santiago navíc pro deník pracoval teprve dva týdny.

Řada mexických médií, zvláště v oblastech na hranicích s USA, přestala o drogové válce informovat. Až do neděle k nim deník El Diário nepatřil, teď se ale kvůli vraždám svých reportérů rozhodl zpravodajství z války drogových gangů omezit. V úvodníku se drogových kartelů ptá, co od něj vlastně chtějí a jak o nich má informovat, aby ho nechaly v klidu pracovat a přestaly mu vraždit, zraňovat a zastrašovat žurnalisty. List svůj vzkaz gangům zdůvodňuje tím, že to jsou právě narkobaroni, kdo má v Juarézu faktickou výkonnou moc.

Výzva listu El Diário narkobaronům:

„Už nechceme další mrtvé. Už nechceme další zraněné ani další výhrůžky. Za těchto podmínek je zhola nemožné, abychom plnili svou úlohu. Řekněte nám proto, co od nás jako od média očekáváte. To ale neznamená, že se vzdáváme.“

Za čtyři roky zahynulo nejméně 22 novinářů, sedm jich zmizelo

Boj s drogovými kartely se stal jednou z priorit vlády prezidenta Felipeho Calderóna. Oponenti mu ale vyčítají, že tato akce nepřináší výsledky. Od konce roku 2006 si násilí spojené s narkotiky vyžádalo přes 28 tisíc lidských životů, jen v samotném Ciudad Juárez jich kartely zabily víc než 6 400. O život přišlo nejméně 22 novinářů a sedm dalších zmizelo beze stopy.

Právě na ochranu žurnalistů je zaměřen i ohlášený nový Calderonův plán. Ten má novinářům zajistit rychlou pomoc státních orgánů v případě ohrožení, má vést k vytvoření zvláštního výboru, který bude objasňovat okolnosti útoků proti žurnalistům, a měl by rovněž iniciovat úpravy mexické legislativy. Útok na novináře by tak měl být považován za federální zločin a měl by podléhat vyšším trestům.

Plán připomíná obdobný projekt, který pomohl kolumbijským novinářům v době drogové války v této jihoamerické zemi: vydávali články o narkobaronech anonymně a v případě potřeby měli možnost se uchýlit do bezpečných míst.