V Kalifornii se bude legálně pěstovat marihuana

Oakland - Jedním ze států, které poskytují nemocným marihuanu na lékařský předpis, je americká Kalifornie. Teď se navíc zdá, že se z pěstování stane nové průmyslové odvětví se vším všudy. Radní z města Oakland se chystají zlegalizovat průmyslové pěstování konopí, ovšem pod značným zdaněním. Předpis musí projít ještě jedním hlasováním samosprávy, ale dá se očekávat, že jeho cesta ke schválení bude hladká a rychlá. Navíc by mohl povolit i pěstování konopí i pro rekreační účely, samozřejmě jen v malém množství a pro dospělé osoby. Nový předpis by měl platit od listopadu a mezi velkoproducenty se strhl boj o licence. Kalifornie si zatím poradila s regulací výdejen a prodejním aspektem celé věci, o pěstování a transportu se ale zatím nemluvilo.

Důvodů, proč jsou místní zákonodárci ochotni zlegalizovat kontroverzní podnikání, je několik. Prvním z nich jsou peníze. Plantáže by mohly být neomezeně veliké, ale jejich majitelé by museli zaplatit ročně 211 tisíc dolarů za povolenku, museli by mít pojistku na odpovědnost za škody na minimálně dva miliony dolarů a kromě toho by osm procent svého obratu odevzdávali do městské kasy. Dalším důvodem je bezpečnost - malé ilegální pěstírny způsobují řadu problémů, ať už jde o kriminalitu, nebo požáry. Legální pěstírny budou totiž zapojovat certifikovaní elektrikáři a navrhovat je budou inženýři, kteří se dobře vyznají v elektrických systémech.

Jedna z firem, které se do výběrového řízení přihlásily, by dokonce chtěla vypěstovat téměř deset tun marihuany ročně. Zaplatit za povolenku by pro ni tedy nebyl problém.

USA - lékařská marihuan (zdroj: ČT24)

Stephen DeAngelo, který vede největší světovou výdejnu lékařské marihuany Harborside Health Center, si ale myslí, že větší smysl by mělo povolit pěstování marihuany většímu počtu menších producentů. Zvlášť v Kalifornii, která si vždy zakládala na rozmanitosti a pestrosti.

„Lidem, kteří tvrdí, že jediným možným způsobem organizace tohoto odvětví jsou velké továrny, bych řekl asi tohle: Jak by vypadaly naše vinohrady, kdyby na nich hospodařily jen velké průmyslové podniky? Nebylo by to zrovna živé odvětví - a totéž platí i pro pěstování marihuany,“ říká DeAngelo.

  • Pěstování marihuany v kalifornském Oaklandu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1969/196836.jpg
  • Marihuana pro lékařské účely autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1969/196839.jpg
  • Stephen DeAngelo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1969/196840.jpg