Obamově politice v Afghánistánu nevěří jeho nejbližší poradci

Washington - Americká vláda je hluboce rozpolcená v otázce vedení války v Afghánistánu. Tvrdí to nová kniha slavného amerického novináře Boba Woodwarda s titulem Obamovy války. Podle ní někteří klíčoví poradci nesouhlasí s Obamovou strategií v Afghánistánu. Americký prezident prosadil zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu o 30 tisíc jednotek a jejich postupném stahování od roku 2011. Americká armáda chtěla ale misi v Afghánistánu posílit mnohem výrazněji.

Kniha Boba Woodwarda tvrdí, že Obamův vysoký poradce pro Afghánistán a zvláštní vyslanec pro region nesouhlasili s postupem amerického prezidenta. Obama rozhodl o tom, že americké jednotky se navýší o 30 tisíc jednotek a že se Američané pak od roku 2011 začnou z Afghánistánu stahovat. Americká armáda na něj prý přitom tlačila, aby vyslal do Afghánistánu 40 tisíc vojáků.

Obama ale couvnul. „Všechno, co děláme, musí být zaměřeno na to, jak se dostat do bodu, kdy začneme stahovat naše jednotky. Je to v zájmu naší národní bezpečnosti,“ prosazoval americký prezident. „Musí to být plán, jak se konfliktu zbavíme a dostaneme se z Afghánistánu,“ cituje kniha Obamovo prohlášení.


„Nebudu se pouštět do dlouhodobého budování (v Afghánistánu). Nebudu utrácet biliony dolarů,“ řekl podle Woodwarda prezident na schůzce s ministry obrany a zahraničí Robertem Gatesem a Hillary Clintonovou loni v říjnu. „Nedělám to na deset let,“ zdůraznil.

O Obamově strategii ale vážně pochybovali jeho nejbližší spolupracovníci. Kniha cituje poradce amerického prezidenta pro Afghánistán generála Douglasa Lutea i Richarda Holbrookea, prezidentova zvláštního zástupce pro Afghánistán a Pákistán. Oba se vyjádřili, že strategie nebude fungovat.

Podle Woodwarda si byl Obama jasně vědom toho, že armáda by mohla usilovat o další rozšíření afghánské mise. Vydal proto jasné pokyny, co armáda může a nemůže, aby zamezil tomu, že by Pentagon poslal do Afghánistánu víc vojáků, než nařídil. Pentagon se prý totiž opakovaně pokusil téma znovu otevřít a Obama údajně oznámil nejvyšším vojenským představitelům, že v letošním roce s nimi nehodlá o afghánské strategii diskutovat, pokud mu nebudou chtít navrhnout plán na urychlení amerického odchodu.

Bob Woodward

…se v 70. letech jako redaktor deníku Washington Post proslavil spolu s kolegou Carlem Bernsteinem odhalením skandálu týkajícího se nezákonných telefonních odposlechů ve prospěch prezidenta Nixona. Skandál proslul jako aféra Watergate, ta nakonec vyústila v odstoupení prezidenta Nixona. Oba novináři za to dostali v roce 1973 Pullitzerovu cenu.

Kniha nabízí zajímavé detaily z americké strategie v Afghánistánu. Kromě sporů o postup americké armády v zemi kniha popisuje i různé pikantnosti. Například tvrdí, že americké úřady mají zprávy o tom, že afghánský prezident Hamíd Karzáí trpí maniodepresivní poruchou. Dokonce se prý kvůli tomu léčí. Náhlé změny nálad prezident Karzáího prý komplikovaly plány americké administrativy v Afghánistánu.

Woodwardova kniha vychází příští týden, americká média ale získala s předstihem první výtisky. Woodward při psaní knihy čerpal z tajných armádních a vládních dokumentů, různých svědectví, a dokonce i z rozhovoru se samotným Obamou.

Na podzim má v USA vyjít také dlouho očekávaná biografie předchozího prezidenta George Bushe, která by měla osvětlit detaily klíčové i pro válku v Afghánistánu.

Vydáno pod