OSN proti chudobě – dá se napojit celý svět?

Phnom Penh/New York - Chvála i kritika provází newyorský summit OSN, který má zhodnotit pokrok v nejchudších zemích světa. Jedním z cílů, které si v roce 2000 vytyčilo celkem skoro 200 zemí, bylo zlepšit do roku 2015 přístup k čisté vodě. Ochrana vodních zdrojů je ale pro mezinárodní společenství čím dál složitější. I tohle téma se teď řeší i na třídenním summitu OSN proti chudobě v New Yorku.

Devět z deseti lidí na světě má pitnou vodu v dosahu. Víc než dvěma miliardám ale stále chybí hygienické zázemí, jako je třeba obyčejný záchod. Znají to i lidé z kambodžské metropole Phnom Penhu. Zdejší jezero Boeung Kak je koupelnou i živobytím pro celou čtvrť. Jenže teď zajímá jezero i developery. Brzy tady mají stát domy a obchodní centrum. Ohromnou vodní plochu už korejský investor zaváží pískem.

Kambodžská ekonomika roste a s ní i ceny zdejších nemovitostí, ty se jen v hlavním městě šplhají do stejných výšek jako třeba nové mrakodrapy. Obyvatele jezera proto teď chtějí přestěhovat za město jen s malým odškodným. „Jenže oni tak ztratí možnost obživy a budou chudší a chudší,“ říká k tomu aktivistka za občanská práva Sotheary Sao.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Problémy s vodou mají i lidé, kteří žijí v Kambodži na jezeře Tonle Sap v plujících domech. I když mají pod nohama vody víc než dost, ta pitná jim zoufale schází. Musejí ji proto draze kupovat. Humanitární organizace se proto alespoň snaží dodávat zdejším lidem filtry na vodu.

Přístup k pitné vodě a hygiena

  • Podle doporučení OSN potřebuje člověk na zajištění základních potřeb - pití, vaření a mytí – 20 až 50 litrů nezávadné vody denně.
  • Téměř 900 milionů lidí – více než jeden člověk ze šesti – nemá přístup k dostatečnému množství bezpečné vody.
  • Průjmová onemocnění jsou nejčastějším onemocněním a nejčastější příčinou úmrtí vůbec. Téměř 90 procent úmrtí na průjmy mají na svědomí nevyhovující hygienické podmínky včetně nedostupnosti nezávadné vody na hygienu, pití a vaření.
  • 2,5 miliardy lidí, z toho miliarda dětí, nemají k dispozici ani ta nejzákladnější hygienická zařízení. Z toho důvodu zemře každých 20 vteřin jedno dítě.
    Zdroj: osn.cz

Mapu podle nedostatku vody najdete ZDE.

Na summitu OSN v roce 2000 deklarovalo 189 států, že do roku 2015 sníží na polovinu počet lidí živořících pod hranicí chudoby. Své cíle státy definovaly v takzvané Deklaraci tisíciletí.

Cíle Deklarace tisíciletí

Zajistit udržitelnost životního prostředí

  • Začlenit principy udržitelného rozvoje do národních programů a strategií a zvrátit současný trend úbytku přírodních zdrojů
  • Snížit ubývání biodiverzity (do roku 2010 dosáhnout výrazného snížení úbytku biodiverzity)
  • Do roku 2015 snížit na polovinu počet lidí bez udržitelného přístupu k pitné vodě a základním hygienickým zařízením
  • Do roku 2020 výrazně zlepšit životní podmínky více než 100 lidí živořících v chudinských slumech
Nedostatek vody
Zdroj: ČT24/paot.org.mx