Soud uznal vinu Stalina za masakr v Katyni

Moskva – Ruské soudy se dnes věnovaly masakru v Katyni hned dvakrát. Nejprve soud rozhodl o tom, že důkazy svědčící o podílu Stalina na smrti polské elity v Katyni nebyly zfalšované, jak tvrdil Stalinův vnuk. Druhý proces se pak týkal žádosti o obnovení vyšetřování masakru. Soud dnes tuto žádost organizace Memorial zamítl.

Vnuk bolševického diktátora Josifa Stalina Jevgenij Džugašvili dnes v Moskvě prohrál soudní při, v níž se snažil obhájit čest svého děda. Džugašvili zažaloval ruskou archivní organizaci Rosarchiv, která na svém webu zveřejnila dokumenty, podle kterých vydal Stalin rozkaz zastřelit víc než 22 tisíc zajatých Poláků v Katyni.

Džugašvili tvrdil, že jde o podvrh. To dnes ale soud odmítl. Rosarchiv tak nebude muset Stalinovu vnukovi platit odškodné 10 milionů rublů (6 milionů korun), jak požadoval.

Ruský soud dnes také zamítl žádost ruského občanského hnutí Memorial, které požadovalo, aby soud přezkoumal zastavení vyšetřování masakru v Katyni ruskou prokuraturou z roku 2004. Podle soudu se podařilo objasnit všechny okolnosti, které vojenskou prokuraturu vedly k rozhodnutí ukončit vyšetřování.

Masakr v Katyni

Sověti zajali po rozdělení Polska mezi SSSR a Německo v září 1939 na východě země skoro 22 tisíc polských důstojníků, úředníků, intelektuálů a duchovních. O jejich osudu rozhodl v březnu roku 1940 Josif Stalin, když nařídil systematické vyhlazení této polské elity.

Rozkaz provedla sovětská tajná policie NKVD, když v katyňském lese zabila 22 tisíc zajatých Poláků jednoho po druhém střelou do hlavy. Sovětský svaz z masakru až do roku 1990 obviňoval nacistické Německo. K pravdě se Moskva přihlásila až ústy Michaila Gorbačova v roce 1990.