18 mrtvých při protestech proti USA a za odtržení Kašmíru

Šrínagar (Indie) - Při střetech s indickými vojáky v neklidném státě Džammú a Kašmír zemřelo 18 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Údajně zahynul také jeden policista. Nespokojenci usilující o odtržení Kašmíru, obývaného muslimskou menšinou, od Indie se s příslušníky bezpečnostních jednotek intenzivně střetávají od června. V posledních dnech byl konflikt dále rozdmýchán zprávami o znesvěcení koránu ve Spojených státech. V průběhu dneška desetitisíce Kašmířanů ignorovaly zákaz vycházení a zaplavily ulice několika měst na západě státu. Demonstranti zapalovali vládní budovy a házeli kameny na policejní stanice.

Vzplála také jedna křesťanská misionářská škola. Podle výpovědi jednoho z policistů bezpečnostní složky zahájily palbu do davu, 18 lidí zabily a desítky dalších zranily.

Rozhořčení muslimského světa rozdmýchal minulý týden kontroverzní pastor z Floridy Terry Jones, který oznámil, že v den výročí smrtících islamistických útoků na New York a Washington z 11. září 2001 hodlá spálit 200 výtisků koránu. Svůj záměr duchovní na poslední chvíli odvolal, na několika místech v USA ale k zhanobení koránu nakonec stejně došlo.

Konflikt byl rozdmýchán zprávami o znesvěcení koránu (zdroj: ČT24)

„Záměrné ničení jakékoliv posvátné knihy je nepřípustné. Činy jednotlivce nereprezentují ani Ameriku, ani americké hodnoty,“ komentoval incident velvyslanec USA v Indii Timothy J. Roemer.

Znesvěcení koránu posílilo protesty v Kašmíru, kde separatisté bojují od roku 1989 za nezávislost tohoto muslimského území na převážně hinduistické Indii nebo za jeho připojení k rovněž muslimskému Pákistánu. Násilí si vyžádalo na 68 tisíc mrtvých, převážně z řad civilistů.

Vydáno pod