Postavte mešitu u Ground Zero, nebo bude zle, varuje imám Rauf

New York - Spojené státy budou v nebezpečí, pokud nedovolí postavit v New Yorku nedaleko Ground Zero kontroverzní muslimské kulturní centrum. V show Larryho Kinga na CNN to prohlásil imám Feisal Abdul Rauf. Ustoupení od plánu stavby by podle něj vyvolalo v islámském světě vlnu nevole a posílilo radikály. Muslimské centrum s mešitou má stát jen pár set metrů od místa, kde se 11. září 2001 zřítily po teroristickém útoku dvě věže Světového obchodního centra. Proti stavbě je až 70 procent Američanů.

Imám připustil, že rozhodnutí postavit islámské centrum nedaleko Ground Zero bylo nešťastné a on sám by to nedělal, nicméně změna lokace by v této chvíli rozčílila velkou část muslimského světa a byla by z bezpečnostního hlediska ještě horší variantou. Novinové titulky v muslimských zemích by hlásaly, že jde o útok na islám, vysvětlil imám s tím, že pokud se centrum přesune, posílí se protiamerické argumenty radikálních muslimů.

O výstavbu centra usiluje organizace Cordoba Initiative, která se podle svých webových stránek snaží zlepšovat vztahy mezi muslimským světem a Západem. Kritici považují vznik islámského centra nedaleko místa, kde islámští radikálové zavraždili téměř 3 000 lidí, za necitlivý a urážlivý.