Petraeus: Pálení koránu ohrozí vojáky v Afghánistánu

Kábul - Velitel spojeneckých sil v Afghánistánu, americký generál David Petraeus dnes varoval, že plán floridské církve Dove World spálit 11. září při mši za oběti teroristických útoků v USA v roce 2001 korán by mohl ohrozit vojáky Spojených států působící na afghánském území. Podle Petraeuse tento záměr ohrožuje americké občany po celém světě.

Petraeus se domnívá, že by spálení svaté knihy muslimů mohlo vyprovokovat podobné protiamerické nálady jako fotografie svědčící o mučení vězňů v irácké věznici Abú Ghrajb. „Záběry na pálení koránu by nepochybně využili extremisté v Afghánistánu i jinde ve světě k rozpoutání vášní veřejnosti a k podnícení násilí,“ uvedl generál.

„Jen zprávy o tom, že by se to mohlo uskutečnit, vyvolaly demonstrace. Kdyby skutečně korán hořel, znamenalo by to riziko pro bezpečnost našich vojáků a civilistů a naplnění naší mise by bylo ještě složitější,“ dodal generál.

Terry Jones, pastor zmíněné baptistické církve se sídlem ve floridském městě Gainesville, která je známá šířením protiislámské ideologie, ale také třeba homofobií, připustil, že obavy generála Petraeuse jsou oprávněné. „Musíme ale vyslat jasné poselství radikálním muslimům. Už se nenecháme ovládat strachem a výhrůžkami,“ řekl.

V pondělí demonstrovaly proti plánům Dove World stovky Afghánců u mešity v centru Kábulu. Skandovali hesla jako smrt Americe, pálili americké vlajky a podobiznu pastora církve. Podobný protest tisícovek muslimů se uskutečnil před pár dny také před americkým velvyslanectvím v indonéské metropoli Jakartě a v dalších pěti indonéských městech. Účastníci akce hrozili rozpoutáním svaté války.

Církev Dove World, která má údajně kolem 50 členů, zve na zářijovou mši své stoupence prostřednictvím internetových sociálních sítí i na svém webu. Americké úřady spálení koránu zakázaly, ale církev odmítá uposlechnout. Korán chtějí členové zmíněné církve spálit v připomínce útoků, které spáchali islamisté a které vedly k vojenské invazi vedené Spojenými státy do Afghánistánu. Tam se skrývali předáci teroristické sítě al-Káida, jež se k atentátům z 11. září přihlásila.