Policie: Hrozba islamistů v Německu roste

Berlín - V Německu roste hrozba islamistických útoků, protože se do země vrací stále víc lidí, kteří na pomezí Pákistánu a Afghánistánu prošli výcvikem v teroristických táborech. V rozhovoru pro dnešní Tagespiegel to uvádí vysoký policejní představitel Jörg Ziercke. Německá policie podle něj od roku 2009 registruje zhruba 131 lidí, kteří by mohli páchat velmi vážné politicky motivované zločiny. U 70 podezřelých má nezvratné důkazy, že prošli výcvikem u teroristů. Policii ale podle Zierckeho svazují ruce zákazy uchovávání telekomunikačních dat.

V Německu žilo víc než 400 islamistů, kteří prošli výcvikem v táborech radikálů v Afghánistánu, píše Tagespiegel. Ziercke pro list uvedl: „Od začátku roku 2009 jsme zaregistrovali nárůst pohybu členů z islamistických kruhů se sklonem k násilí.“

„Celkem 131 z nich označujeme jako potencionální pachatele. Myslíme, že tito lidé by mohli spáchat kriminální činy s dalekosáhlými účinky,“ dodal. Podle Zierckeho má německá policie důkazy, že 70 osob nyní pobývajících v Německu absolvovalo bojový trénink ve výcvikových kempech islamistických radikálů, 40 jich potom má přímo zkušenosti z bojů v Afghánistánu.