Poláci mohou za jízdu v opilosti přijít o řidičák do konce života

Varšava – Nechvalné prvenství nejnebezpečnějšího provozu na vlastních silnicích už několik let drží Polsko. Dokládají to evropské statistiky i třeba statistiky nehodovosti cizinců v Česku. Se 4500 mrtvými řidiči na silnicích jsou Poláci na prvním místě v rámci Evropské unie. Policii proto již došla trpělivost a přistoupila k razantnímu zpřísnění trestů včetně zabavení auta nebo bezpodmínečného, celoživotního zákazu řízení.

Za uplynulé prázdniny došlo na polských silnicích k 7600 nehodám, o život přitom přišlo 773 osob. „Hlavními příčinami jsou nedodržená rychlost, přeceňování svých schopností a zejména alkohol,“ potvrdil Jaroslaw Gnatowski z polského Ředitelství Dopravní policie. K tomu se přidává agresivita, arogance a velmi špatný stav vozovek. Na alarmující stav již vehementně upozorňují také dopravní odborníci.

„Řešením by byly hodně vysoké pokuty včetně zabaveného auta, v rukou opilého řidiče je to přece vražedná zbraň,“ navrhuje Andrzej Wojciechowski za Institut automobilové dopravy. Přijít za nezodpovědnou jízdu o vlastní automobil však není v Polsku nic neobvyklého. Vyprávět by mohlo hned 500 řidičů, kteří řídili pod vlivem alkoholu. Podle ombudsmana je však takový postup v rozporu s polskými zákony. Jenže řada soudců tvrdí, že auto v rukou opilého řidiče je nástroj ke spáchání trestného činu. Auta se tedy zabavují, dokud spor nerozlouskne Nejvyšší soud.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Zabavení auta není jediným nástrojem ke změně morálky polských řidičů. Pokud jezdec pod vlivem alkoholu způsobí smrtelnou nehodu či těžké ublížení na zdraví nebo z místa nehody uteče, přijde podle nového zákona z letošního července o řidičské oprávnění do konce života.

Přesto však opilých řidičů o prázdninách sedlo za volant celkem 33 tisíc. Jen za uplynulou sobotu policie zadržela 400 opilých řidičů. Ročně přistihne až 170 tisíc řidičů, kteří na silnice vyjeli po požití alkoholu. Tvrdé předpisy však prozatím ovlivnily smutné statistiky minimálně. Policie proto chystá řadu jednorázových akcí.