Odsouzená Íránka má neprávem dostat další rány bičem

Teherán - Íránskou ženu, která byla za cizoložství odsouzena k smrti ukamenováním, čeká nový trest. Íránské soudní orgány znovu postavily Sakíneh Aštíaníovou do konfrontace s tvrdým právem šaría. Nařídily vykonat trest 99 ran bičem poté, co deník The Times zveřejnil údajně její fotku v momentě, kdy na sobě neměla přikázaný šátek. I když později vyšlo najevo, že na snímku není zachycena stejná žena, Aštíaníová zřejmě svému trestu za „nemravnost“ prozatím neunikne.

Kvůli mezinárodnímu rozruchu, který případ Aštíaníové způsobil, se íránské úřady rozhodly trest ukamenování odložit, podle tamních zdrojů Íránce hrozí trest smrti oběšením a nyní se přidá skoro sto ran bičem. Původní zprávy o zveřejnění její fotky bez zahalené tváře se v konzervativní muslimské zemi neodpouští, a to i v případě, kdy se posléze prokáže, že je na fotografii někdo jiný. Podle rodinných příslušníků není možné zjistit, zda si Aštíaníová za nespáchaný prohřešek svůj trest již odpykala. Je totiž dlouhodobě držena za mřížemi ve městě Tabriz.

Íránka již dříve v televizním rozhovoru přiznala svou vinu, za kterou měla být původně ukamenována. Její právník, který nedávno uprchl do Norska, však tvrdí, že žena byla k rozhovoru donucena. Úřady ji odsoudily za poměr se svým bratrancem, který zabil jejího manžela. Případ zveřejnila i západní média a na Írán byl vyvíjen velký nátlak pro zrušení trestu, ten byl ale nakonec jen odložen.

Na podporu Aštíaníové se konaly protesty před íránskými ambasádami v několika zemích. Íránské úřady se dočkaly kritiky i z oficiálních míst. „Jsme hluboce znepokojeni plánovanou popravou Sakíneh Mohammadí Aštíaníové. Ukamenování je barbarský akt mučení,“ přidal se k obraně Íránky i mluvčí ministerstva zahraničí USA Mark Toner.

Právo šaría
Zdroj: ČT24
Vydáno pod