Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Finále volejbalové LM vyhrálo Trentino, Léblova Macerata skončila čtvrtá

Praha - Volejbalisté italského Trentina vyhráli poprvé v historii Ligu mistrů. Ve finále v Praze porazili Iraklis Soluň 3:1. Český reprezentant  Martin Lébl skončil s Maceratou ve volejbalové Lize mistrů čtvrtý. Italský celek dnes v utkání o třetí místo v Praze podlehl ruskému Odincovu po dramatickém průběhu 2:3, Lébl kvůli zranění kotníku z třetí sady zápas nedohrál. Začátek finálového zápasu volejbalové Ligy mistrů mezi Iraklisem Soluň a Trentinem v pražské O2 Areně zpozdil incident řeckých fanoušků s ochrankou. Rozcvičující se hráči museli odejít zpět do šaten, po několika minutách se však na hrací plochu vrátili.

Finále začalo výtržnostmi řeckých fanoušků

V nastalé mele, do které se zapojili i fanoušci s vlajkami na zakázaných tyčích, bylo poničeno několik novinářských míst a stolů. Hráči zmizeli v šatnách a z řecké části hlediště se na hrací plochu hodnou chvíli snášely nejrůznější odpadky. Představitelé Iraklisu se snažili situaci uklidnit a po chvíli se jim to také podařilo. Podle některých zpráv však vedení Final Four nějakou dobu uvažovalo i o možném zrušení finálového zápasu. Vinou incidentu bylo nakonec finále zahájeno pět minut před osmnáctou hodinou.

Ve finále zářil blokař Riad

Sami hráči Iraklisu při návratu z kabiny vypadali, že je řádění fanoušků poněkud zaskočilo, a Trentino v úvodu jejich rozpaků dokonale využilo. Série italských bodů rychle vyhnala skóre na 7:1 a o osudu prvního setu bylo velmi záhy rozhodnuto. Po hodně nepovedeném startu ale Iraklis hru vyrovnal, stejně jako se mu to povedlo v sobotním semifinále proti Odincovu. Druhý set dotáhl řecký klub do vítězného konce.

I v třetí sadě italský mistr zpočátku prohrával, ale v potřebných chvílích vždy vytáhl přesný zákrok na síti brazilský blokař Riad nebo nechytatelně zasmečoval jeho 212 cm měřící krajan Vissotto. Ve vyrovnané koncovce pak sice nahrávač Grbič nejprve chyboval, svůj dvojdotek však okamžitě napravil rezolutním blokem a po útoku Poláka Winiarského při druhém setbolu se na tribunách radoval žlutý tábor příznivců italského mistra.

Iraklis nezachytil bleskurychlý nástup Trentina s dalším Riadovým blokařským koncertem. Oba týmy vsadily na maximální risk a skóre se i dál posouvalo na každé straně v několikabodových vlnách, což není ve vrcholném mužském volejbalu zrovna obvyklým jevem. Favorit však nakonec přece dovedl své snažení k vítěznému konci: mečbol vynesl Trentinu prudký servis Bulhara Kazijského a tentýž hráč ho ihned stejným způsobem proměnil.

Léblova Macerata skončila čtvrtá

Lébl hrál v týmu Maceraty jednu z ústředních rolí. Do svého zranění stihl zaznamenat šest bodů, v útoku byl téměř neomylný; každý jeho úspěšný zásah vyvolal v hledišti vlnu aplausu. V obraně však na tom byli lépe Rusové. V závěru druhého setu se opakovala situace z úvodní sady, Odincovo využilo hned první setbol díky soupeřovu útoku do autu.

Italský tým pak přišel o Lébla, který za stavu 16:12 špatně došlápl a kvůli pohmožděnému pravému kotníku opustil kurt jen s pomocí spoluhráčů. Komfortní náskok 24:20 vinou chvilkové ztráty koncentrace Iskra ztratila a Macerata využila hned první šanci k zisku setu. A italské vzepětí trvalo dál. Odincovo se ve čtvrté sadě drželo jen do stavu 18:18, koncovku pro sebe Macerata rozhodla sérií drtivých servisů. A ze ztraceného zápasu byla rázem zcela otevřená partie, kterou musel vyřešit až tie-break.

V něm měla po dvojdoteku Verbova jeden mečbol i Macerata, ale zápas ukončit nedokázala. Odincovu se to nakonec povedlo až na desátý pokus, když chorvatský smečař Omrčen zaútočil do autu.

Nejlepším útočníkem byl Lébl

Český volejbalista Martin Lébl byl vyhlášen nejlepším útočníkem závěrečného turnaje Ligy mistrů v Praze. Osmadvacetiletý blokař Maceraty, která prohrála oba zápasy a obsadila čtvrté místo, podle volejbalových funkcionářů předčil v ofenzivních akcích všechny renomované smečaře.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články