Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ledový car Pljuščenko: Z Vancouveru chci zlato

Praha – Fenomenální krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se po dlouhé přestávce vrátil na ledovou plochu a na mistrovství Evropy z toho hned byla zlatá medaile. Teď má před sebou olympijské hry ve Vancouveru a jeho cíl je jasný – stejně jako v Turíně chce zlato. Zároveň však dodává: "Nejdůležitější je, abych bruslil důstojně." Sedmadvacetiletý Rus nezávodil na významné soutěži od zisku olympijského zlata před čtyřmi lety v Turíně. Jak sám říká, za jeho návratem na led rozhodně nebyly peníze. "Na to zapomeňte, protože mi nikdo nic nedal a nikdo mi nic nesliboval. Prostě jsem měl touhu závodit za svou zemi," tvrdí Pljuščenko. "Můj trenér Alexej Mishin řekl: 'Musíš si prodloužit mládí,' a já se rozhodl, že vystoupím," dodává.

Pljuščenko si myslí, že v roce 2006 nebylo na odchod ze scény brzo. "Jednoduše jsem se rozhodl, že si odpočinu a pojedu léčit stará zranění. Pak jsem načerpal sílu a rozhodl se, že se vrátím do velkého sportu. Odborníci mi ukazovali, že jsem blázen," vzpomíná světoznámý krasobruslař s tím, že první impuls mu dala jeho manželka. "Řekla mi: 'Máš všechny tituly, ale nejsi dvojnásobným olympijským mistrem. Měl bys ještě bruslit,'" tvrdí Pljuščenko, který prý dře i osm hodin denně.

Ve Vancouveru hodlá akceptovat jakýkoliv výsledek. "Už mám stříbrnou i zlatou medaili. To nejdůležitější je, abych bruslil důstojně a ukázal vše, co jsem se během tréninků naučil," říká krasobruslař, jenž se prý cítí mnohem lépe než před čtyřmi lety. A možná se objeví i za čtyři roky na olympiádě v Soči. "Třeba budu ještě bruslit a budu akceptovat i desáté místo," uvažuje.

I v roce 2010 se podle něj dá v krasobruslení přijít s inovacemi. "Ještě před dvěma lety se dalo na mistrovství zvítězit bez čtverných skoků, nyní je to nereálné. Myslím si, že člověk dokáže strašně moc. Na YouTube uvidíte tří a půl otáčkový axel - to ještě nikdo nedělal. Já umím skočit dva čtverné skoky za sebou, ale jiného druhu," tvrdí Pljuščenko, podle něhož se budou v budoucnu skákat i skoky sestávající se z pěti otáček.

Největší současnou světovou hvězdu krasobruslení budou mít fanoušci šanci vidět v dubnu naživo hned ve třech arénách v Česku. Fenomenální ruský krasobruslař, jenž se představí v Praze, Karlových Varech a Ostravě svou show Ice Olympic Tour.

Jevgenij Pljuščenko

Trojnásobný mistr světa v letech 2001, 2002, 2003 a šestinásobný mistr Evropy. Během své kariéry získal sedmdesátkrát nejvyšší známku 6,0 bodu podle starého systému hodnocení.

Na zimních olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002 získal stříbrnou olympijskou medaili. Olympijským vítězem se stal na zimních olympijských hrách v Turíně v roce 2006.

Spolupracuje s maďarským houslistou Edvinem Martonem. Vystupují spolu ve známé show Králové ledové arény.

Zdroj: Wikipedia

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články