Rubrika Regiony

Historickým městem roku 2023 je Žatec

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec z Ústeckého kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění spojené s odměnou milion korun na další péči o památky převzal v centru Pražská křižovatka starosta města Radim Laibl (ANO). Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
před 3 h hodinami|

V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila, a mláďata se tak mohla na konci dubna vylíhnout a v polovině června vylétnout z hnízda.
06:50Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
13:06Aktualizovánopřed 5 h hodinami|

Za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích padly tresty

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na Znojemsku, jeden trest je nepodmíněný, jeden podmíněný a jeden peněžitý. Jakub Krnáč, kterého přivedla eskorta, dostal pravomocně tříletý nepodmíněný trest vězení. Jde však o souhrnný trest, muž je již ve vězení za nesouvisející věc. V případě zbylých obžalovaných rozhodnutí není pravomocné. Na zacházení se zvířaty na jatkách upozornil před dvěma lety zveřejněnými záběry spolek Zvířata nejíme.
11:42Aktualizovánopřed 7 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 19:53

    Praha 1 udělila in memoriam čestné občanství politikovi a diplomatovi Karlu Schwarzenbergovi, pěvkyni Soně Červené, muzikoložce Lence Hlávkové a hudební pedagožce Janě Ferstlové. Čestným občanem se stal také starosta francouzského města Nimes Jean-Paul Fournier. Cenu Prahy 1 získali lékař Jaroslav Eliáš a tanečnice Inka Vostřezová.

  • 19:51

    Multifunkční sportoviště včetně rychlobruslařské dráhy v Brně za Lužánkami nevznikne. Radní města rozhodli o ukončení projektu plánovaného ještě v minulém volebním období. Důvodem je preferování jiných městských investic. Odhad nákladů na stavbu sportoviště byl 170 milionů korun.

  • 15:29

    Titul Historické město roku 2023 získal Žatec. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury.

  • 14:49

    Silničáři budou od května přestavovat nebezpečnou křižovatku na dálničním přivaděči v Jihlavě-Pávově. Řidiči budou muset počítat s dopravním omezením, zavřený bude dálniční sjezd na Jihlavu od Brna. Opravy vyjdou na zhruba 58 milionů korun a potrvají do října.

  • 13:33

    Pražský dopravní podnik vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 86 miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. Podnik předpokládá vysoutěžení dodavatele a uzavření smlouvy s ním v říjnu 2025, dodávka vlaků by se měla uskutečnit po roce 2029.

  • 12:41

    Vedení Prahy poslalo vládě a některým ministrům dopis, ve kterém požaduje změnu způsobu financování sociálních služeb. Současný systém považuje za nespravedlivý, povede podle něj k tomu, že Praha nebude mít v budoucnu peníze na tyto služby. Město financuje sociální služby 4,7 miliardami korun, z čehož je 56 procent z rozpočtu města a přes dvě miliardy dostane od státu.

  • 12:14

    Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku se dopoledne na silnici I/35 srazil kamion a autobus. Řidič autobusu se lehce zranil. Komunikace je po dobu vyšetřování nehody průjezdná jedním pruhem.

Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Kovosvit MAS Machine Tools

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Firma navíc nezaplatila dvěma stovkám zaměstnanců mzdy za březen. Vyplývá to z informací z insolvenčního rejstříku a odborářů.

Policie dopadla zloděje z domu střelce z filozofické fakulty. Místo si vybral náhodně

Středočeská policie dopadla jednapadesátiletého muže, který se na přelomu roku vloupal do domu střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Hostouni na Kladensku. Dům si vybral náhodně. České televizi to sdělila mluvčí Michaela Richterová. Muž se vloupal i do dalšího rodinného domu, co konkrétně ale odcizil, mluvčí kvůli probíhajícímu vyšetřování uvést nemohla. V případě odsouzení muži hrozí až pět let vězení.

Svatoanenská nemocnice v Brně prodává vlastní vyrobené léčebné konopí

Brněnská nemocnice u svaté Anny začala prodávat vlastní léčebné konopí. Je to první zdravotnické zařízení v Česku, které je v poskytování konopných přípravků kompletně soběstačné. Tedy od šlechtění a pěstování až po předepisování pacientům. Léčebné konopí získávají pacienti ve formě tobolek.

Velký větrný park vyvolává odpor části obyvatel Moravského Berouna. Rozhodne referendum

Plánované větrné elektrárny v Moravském Berouně na Olomoucku jsou opět důvodem sporů. Skupina obyvatel není ani tak proti nim, ale proti velkému větrnému parku. O tom, zda bude u města park o sedmnácti věžích, rozhodne nakonec referendum. O okolí města v Nízkém Jeseníku se investoři zajímají už potřetí.

Inspektoři už mají první data z kontroly u heřmanické haldy. Teď chystají další kroky

Česká inspekce životního prostředí zná první výsledky šetření na heřmanické haldě v Ostravě. Zveřejňovat je ale zatím nechce. Státní podnik Diamo však uvedl, že navezený materiál neodpovídá smluvním a zákonným podmínkám. Stavem odvalu se začala inspekce zabývat loni v létě. Obyvatelé ostravské části Heřmanice na informace čekají, chtějí vědět, jaká bude budoucnost haldy. Stěžují si na zápach a znečištěné ovzduší.