Rubrika Regiony

Česko má za sebou další mrazivou noc. Místy bylo pod minus deset stupňů

Noc z pondělí na úterý byla na většině míst v Česku opět mrazivá. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. Údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
před 2 h hodinami|

Ústavní soud odmítl první ze stížností Vsetína kvůli odškodnění pro vystěhované Romy

Ústavní soud (ÚS) odmítl první z několika stížností města Vsetín kvůli zvýšenému odškodnění pro romské rodiny vystěhované mimo kraj, označil ji částečně za nepřípustnou, částečně za zjevně neopodstatněnou. Neúspěšnou stížnost podala také rodina, jíž se konkrétní soudní spor týkal. Usilovala o vyšší odškodnění a větší rozsah omluvy. O obou rozhodnutích informovala mluvčí soudu Kamila Abbasi. Na rozhodnutí soudu čekají ještě dvě stížnosti Vsetína ve sporech s dalšími rodinami a přinejmenším jedna další stížnost z okruhu vystěhovaných Romů.
před 14 h hodinami|

Obec musí vrátit milionovou dotaci na hasičské auto. Kvůli Agrofertu, říká ministerstvo

O 930 tisíc korun přijdou v Bohdalově na Žďársku. Peníze, za které koupila obec nové hasičské auto, čerpala z dotačního programu. Teď je musí na žádost ministerstva pro místní rozvoj vrátit.
před 14 h hodinami|

Železniční trať na Domažlicku se má rozšířit na dvoukolejnou přes nevoli části místních

Část obyvatel Domažlic se začíná smiřovat s tím, že městem povede dvoukolejná trať do Německa. Úsek z hlavního nádraží k zastávce totiž lemují pozemky, na které by se kolejiště mělo rozšířit. A s peticí lidé neuspěli. Modernizace trati v oblasti má zrychlit dopravu mezi Plzní a Mnichovem a přispěje i k větší bezpečnosti. Stavba také zasáhne do infrastruktury Holýšova.
před 15 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 11:25

    Ochranná pásma vytyčená kvůli africkému moru prasat se na Liberecku brzy opět rozšíří. Je to kvůli nakaženému divočákovi, kterého myslivci ulovili v katastru Oldřichova na Hranicích u Hrádku nad Nisou, informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Majer.

  • 11:24

    Teplický soud uložil v případu rvačky na koupališti v Dubí tři tresty vězení a dvě podmínky. Jednoho obžalovaného obžaloby zprostil.

  • 10:57

    Výskyt výra velkého, sýce rousného i puštíka bělavého zmapovali dobrovolníci při nedávném sčítání sov v Jeseníkách.

  • 10:50

    Požár autobusu dopoledne zastavil provoz na silnici první třídy v Kotousově na jižním Plzeňsku. V autobusu bylo 44 cestujících, nikdo nebyl zraněn.

  • 10:48

    Tři mladé samice přímorožců arabských z hodonínské zoo na začátku tohoto týdne přepravili do italské Zoo Valcorba. Hodonínská zoo, která přímorožce arabské chová jako jediná zahrada v Česku, o tom informovala na webu.

  • 10:46

    Provoz na dálnici D6 byl po hromadné nehodě pěti aut a autobusu na 0,5 kilometru ve směru na Prahu obnoven. Nikdo nebyl zraněn, řekly mluvčí středočeské krajské záchranné služby a policie.

  • 10:09

    Ústavní soud odmítl stížnost Marka Klimeše, jenž si vyslechl pětiletý trest vězení za podvod kolem solární elektrárny u Borovan na Českobudějovicku. Jako zástupce zhotovitele podepsal podle verdiktu nepravdivý předávací protokol za situace, kdy elektrárna ještě nebyla dokončená. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z databáze soudu.

Obžaloba žádá podmínku pro mladíka, který způsobil požár supermarketu v Chodově

Obžaloba žádá podmíněný trest pro Mária Baigera obžalovaného z toho, že způsobil požár, který 6. listopadu 2022 ráno zcela zničil Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Tehdy osmnáctiletý muž si chtěl s pomocí zapalovače udělat díru do plastového vozíku, kam mu zapadl mobilní telefon. Vznikl ale požár, který se rychle rozšířil na celý objekt. V projednávání případu v pondělí pokračoval Okresní soud v Sokolově, soudkyně Gabriela Siegelová odročila jednání na 29. května.

Osvobození 28 lidí v kauze pražských městských bytů bylo v pořádku, konstatoval odvolací soud

Osvobození 28 lidí v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015 je pravomocné. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který pouze u většiny z nich změnil důvod zproštění obžaloby. Stíhání čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1, byl mezi nimi například i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09) nebo jeho tehdejší zástupce Daniel Hodek (ČSSD).

Lidé v Dolní Lutyni budou mít referendum ohledně výstavby gigafactory

V Dolní Lutyni na Karvinsku se v červnu souběžně s volbami do Evropského parlamentu uskuteční místní referendum o strategické průmyslové zóně, která tam má vzniknout. Schválili to jednohlasně dolnolutyňští zastupitelé. Otázku navrhl spolek Zachovejme Poolší, který usiluje o zastavení stavby.

Památník v Letech připomínající holocaust Romů a Sintů se otevře v úterý

V Letech u Písku na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, později i velkokapacitního vepřína, se v úterý slavnostně otevře Památník holocaustu Romů a Sintů. Od prvních debat ve vládě až po současnou realizaci uplynulo 27 let. Táborem v letech 1942 až 1943 prošlo zhruba 1300 Romů a víc než 300 jich tady zahynulo, šlo převážně o děti a ženy. Pro veřejnost se pak památník otevře 12. května.

Na Jizerce klesly teploty pod minus deset stupňů, v Krkonoších napadlo čtvrt metru sněhu

Sever Čech se probudil do mrazivého rána. Na Jizerce v Jizerských horách klesly teploty pod minus deset stupňů Celsia, jinak je ale většinou jen kolem minus dvou až minus čtyř stupňů. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Kromě Krkonoš silně sněžilo taky na Šumavě nebo v Beskydech.