Rubrika Regiony

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.
07:59Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Rozšíření dálnice D1 v Brně má být hotové dřív. Stát za to připlatí 70 milionů

Rozšíření dálnice D1 mezi 194. a 196. kilometrem v Brně na šest pruhů by mělo být hotové o dva měsíce dříve, tedy v polovině dubna příštího roku. Na nočním brífinku to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stát za to zaplatí o sedmdesát milionů korun více. Podle Kupky jsou to dobře vynaložené peníze s ohledem na problémy, které stavba působí.
před 5 h hodinami|

Muž, který polil družku hořlavinou a zapálil, dostal za vraždu u soudu trest 17 let ve vězení

Krajský soud v Brně uložil Josefu Nečasovi za vraždu sedmnáct let vězení. Osmašedesátiletý muž v Rajhradě na Brněnsku na podzim 2022 podle obžaloby polil hořlavinou svoji družku a zapálil ji. Nečas se cítí nevinen. Říká, že si nepamatuje, co se stalo. Hrozilo mu až dvacet let vězení.
před 6 h hodinami|

Mladíka za vyhrožování bombovými útoky v cizině obžalovali. Upozornila na něj FBI

Mladík, který v roce 2021 na sociální síti vyhrožoval odpálením bomby ve dvou mediálních firmách v USA a ve Švédsku, půjde před soud. České televizi to řekla okresní státní zástupkyně z Plzně-severu Lenka Kocurová. Muž je obžalován z šíření poplašné zprávy a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Podnět české policii dal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
před 6 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 17:14

    Novým náměstkem primátora Liberce se stal Vojtěch Prachař (ANO). Nahradil Petra Židka (býv. ODS), který rezignoval po obvinění v korupční kauze. Pro Prachaře ve veřejné volbě hlasovalo 25 z 36 přítomných zastupitelů, ostatní nehlasovali.

  • 16:28

    V Liberci opoziční uskupení LOL v zastupitelstvu neuspělo s návrhem na odvolání primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj). Podalo ho, protože reakci vedení města na korupční kauzu spojenou s radnicí považuje za nedostatečnou a primátor podle nich manažersky ve vedení úřadu selhal. Návrh se ale nedostal ani mezi body jednání zastupitelstva.

  • 16:00

    Třem lidem obviněným v souvislosti s loňským incidentem během jednání u pražského městského soudu, kdy dav mimo jiné vysadil dveře do jednacího sálu, Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněné tresty. Jeden navíc musí zaplatit deset tisíc. Dva z nich se proti verdiktu brání odporem, soud tak musí rozhodnout v hlavním líčení, informovala ČT mluvčí soudu.

  • 15:33

    Muž z Mladoboleslavska, který schvaloval na sociální síti útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, s odvoláním neuspěl. Soud mu potvrdil čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců. ČT informaci poskytla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Muž měl podle policie vedle schvalování činu vyslovit uznání útočníkovi.

  • 15:06

    Státní zástupkyně ve věci, která souvisí s bytovými kauzami v Brně, podala u městského soudu návrh na schválení dvou dohod o vině a trestu. Dvojici policie obvinila z podplácení. Co konkrétně je obsahem navržených dohod a o jaké obviněné jde, zastupitelství neuvedlo.

  • 14:49

    Američan s českými předky, biochemik a držitel Nobelovy ceny Thomas R. Cech, převzal v Brně čestný doktorát Masarykovy univerzity. Stejným způsobem univerzita ocenila také zásluhy rakouského matematika Petera W. Michora. Oba se školou dlouhodobě spolupracují.

  • 14:22

    GIBS ve středu obvinila policistu, který před barem na pražském Smíchově napadl devatenáctiletou dívku. Stíhá ho pro těžké ublížení na zdraví, za což hrozí až desetileté vězení. Inspekce muže i s jeho kolegyní viní také z výtržnictví. Potvrdil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Po mrazech přijde oteplení, teploty o víkendu porostou až k 25 stupňům

Po nynějších chladných dnech a mrazivých nocích se na víkend v Česku výrazně oteplí. Po oba dny bude převážně slunečno, teploty v sobotu vystoupají ke 20 stupňům, v neděli se přiblíží letním 25 stupňům Celsia. Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Noční teploty by měly už zůstat nad nulou, jen v jihozápadní polovině Čech se mohou v sobotu nad ránem ještě objevit přízemní mrazíky. Vyplývá to z aktuální předpovědi počasí a vyjádření meteorologů.

Záchranáři v Královéhradeckém kraji budou používat elektromobil. Jinde o něj nemají zájem

Královéhradecká záchranná služba bude od května využívat při výjezdech k pacientům elektromobil. Jedná se o první čistě elektrický vůz pro lékaře v Česku. Záchranáři v jiných krajích tyto vozy používat nechtějí. Bojí se dlouhé nabíjecí doby a krátké dojezdové vzdálenosti.

Novým starostou Ostrova se stal Lukáš Lerch

Novým starostou města Ostrov na Karlovarsku se stal bývalý ředitel Domu kultury Lukáš Lerch (ODS). Zvolilo ho zastupitelstvo poté, co dosavadní starosta David Hanakovič (nez., zvolen za ANO) rezignoval. Hanakovič odstoupil také z koalice společně s dalšími členy – radním Lumírem Pálou a zastupitelem Tomášem Kotherou (oba nez., zvoleni za ANO). Koalice tak ztratila většinu v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu. Novou koalici, která má nyní dvanáct členů, tvoří ODS, Ostrov, můj domov, Ostrováci.cz a tři nezávislí.

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky uložil soud muži z Ukrajiny 19 let vězení

Krajský soud v Plzni odsoudil k devatenácti letům ve věznici se zvýšenou ostrahou devatenáctiletého Viktora Veselovského z Ukrajiny. Uznal ho vinným z pohlavního zneužití, znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky. Případ loni v létě v Plzni rozdmýchal napětí a protiukrajinské nálady. Rozsudek není pravomocný, protože se proti němu Veselovskyj odvolal. Trest vyslechl zcela bez emocí. Státní zástupce a zmocněnkyně poškozené si ponechali lhůtu na vyjádření.

Děčínský soud rozhodl o podmínkách pro mladistvé za útok na spolužáka

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně napadli svého nezletilého spolužáka. Zároveň musí poškozenému zaplatit škodu ve výši šedesát tisíc korun a poškozené pojišťovně přes osmnáct tisíc korun. Obžalovaní i zmocněnkyně poškozeného chlapce si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu kvůli náhradě škody.