Rubrika Regiony

Památník v Letech bude připomínat, jaké činy proti lidskosti se staly, prohlásil Pavel

Muzeum romské kultury v úterý slavnostně otevřelo nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku. Bude připomínat stovky lidí, kteří v internačním táboře zemřeli za druhé světové války. Vybudovat důstojné pietní místo trvalo skoro třicet let, nyní v lokalitě stojí symbolický památník, jehož součástí je i edukační centrum. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil prezident Petr Pavel i další ústavní činitelé. Veřejnosti se otevře 12. května.
09:33Aktualizovánopřed 55 mminutami|

Podnikatel Valenta popřel ovlivnění zakázek TSK. Tvrdí, že dával konzultace

Podnikatel Pavel Valenta u soudu odmítl, že by ve prospěch své firmy Camea zmanipuloval výběrová řízení Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Jeho obhájkyně uvedla, že TSK poskytoval na její žádost odborné konzultace. Muži hrozí až desetileté vězení. Na lavici obžalovaných usedlo vedle něj čtrnáct dalších lidí, obžalobě čelí kromě Camey i tři další firmy. Obsáhlou obžalobu předčítal státní zástupce několik hodin poté, co advokáti nepřistoupili na její zkrácené čtení.
před 2 h hodinami|

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
14:00Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Začala stavba silnice, která vyvede dopravu z Českých Budějovic a napojí se na obchvat

Jihočeský kraj zahájil stavbu silnice, která bude vyvádět dopravu z Českých Budějovic a vyhne se zastavěné satelitní oblasti v okolí obce Srubec. Budování více než tři kilometry dlouhé komunikace potrvá do listopadu a bude stát sto dva miliony korun. Silnice se bude napojovat na obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3.
před 4 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 16:50

    Řidiče čekají komplikace u Libeňského mostu v Praze, kde silničáři demolují u Palmovky část soumostí, takzvaný inundační most sloužící jako preventivní ochrana před povodní. Kvůli demolici oblouku přes Štorchovu ulici bude její část uzavřena. Na most budou auta jezdit po rampách obousměrně. Omezení začne platit ve středu 24. dubna a práce potrvají do 8. května

  • 16:29

    Státní zástupce navrhuje pro fotbalistu Davida Limberského a trojici jeho společníků peněžité tresty za vydírání, v případě Františka Kohouta podmíněný trest a zákaz možnosti vlastnit zbraň. Všichni investovali do těžby kryptoměn. Když počítačová těžba nevynášela, chtěli po muži, který počítače nakoupil, peníze zpět. Podle obžaloby mu také vyhrožovali zbraní.

  • 15:02

    Podnikatel Pavel Valenta u soudu odmítl, že by ve prospěch své firmy Camea zmanipuloval výběrová řízení Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Jeho obhájkyně uvedla, že TSK poskytoval na její žádost odborné konzultace. Muži hrozí až desetileté vězení. Obsáhlou obžalobu předčítal státní zástupce několik hodin poté, co advokáti nepřistoupili na její zkrácené čtení.

  • 14:56

    Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) se dnes rezignovat nechystá, své vyšetřování v korupční kauze v Liberci označil za pokus ho před volbami poškodit.

  • 14:13

    Doprava, lokální topeniště a stavební činnost jsou nejčastějšími zdroji znečištění ovzduší. Vyplývá to z výzkumů odborníků z brněnské Masarykovy univerzity. Vědci a vědkyně sledovali od roku 2021 kvalitu ovzduší v Brně. V první fázi ji měřili pomocí speciálních vozů a v druhé prostřednictvím personálních senzorů, které u sebe měly děti.

  • 13:50

    Na ústecké Univerzitě J. E. Purkyně zhruba stovka policistů cvičila spolu se záchranáři a hasiči zásah při ozbrojeném útoku. Scénář taktického cvičení byl inspirován loňskou tragickou událostí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

  • 13:42

    Dopravní policisté a celníci mají nově na silnici I/27 za Plzní prostorné dohledové místo, kde mohou kontrolovat a prohlížet nákladní i osobní auta. Vybudovalo ho za šest milionů korun Ředitelství silnic a dálnic na loni dokončeném přivaděči ve směru na Přeštice. Plocha, kam se vejde zhruba 12 kamionů, vznikla 20 metrů od hlavního tahu z Plzně na Klatovy poblíž Dolní Lukavice.

Vybudovat důstojný památník trvalo tři dekády, v Letech stál dlouho vepřín

Nový památník připomíná osudy lidí, kteří byli za druhé světové války vězněni v koncentračním táboře v Letech u Písku, kde kvůli nehumánním podmínkám i špatnému zacházení stovky z nich zemřely. První památník na místě vznikl až v roce 1995, od 70. let v lokalitě původního tábora stál velkokapacitní vepřín, který tam nechala vybudovat tehdejší komunistická vláda. Výkup vepřína se táhl dvacet let, zbourán byl až v roce 2022.

Třem obžalovaným kvůli rvačce v Dubí soud vyměřil nepodmíněné tresty

Okresní soud v Teplicích nepravomocně rozhodl, že si tři obžalovaní kvůli rvačce na koupališti v Dubí na Teplicku odpykají tresty ve vězení. Jiřímu Demeterovi a Romanu Dunkovi vyměřil čtyři roky a Radku Čonkovi 3,5 roku. S podmínkou ze soudní síně odešel Michal Dunka a podmíněný trest soud vyměřil i jediné ženě obžalované v případu, Žanetě Dunkové. Rostislava Dršku soud zprostil obžaloby. Soud v úterý rozhodoval podruhé, poprvé mu případ vrátil odvolací soud. Někteří se proti rozsudku na místě odvolali.

Česko má za sebou další mrazivou noc. Místy bylo pod minus deset stupňů

Noc z pondělí na úterý byla na většině míst v Česku opět mrazivá. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia. Údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ústavní soud odmítl první ze stížností Vsetína kvůli odškodnění pro vystěhované Romy

Ústavní soud (ÚS) odmítl první z několika stížností města Vsetín kvůli zvýšenému odškodnění pro romské rodiny vystěhované mimo kraj, označil ji částečně za nepřípustnou, částečně za zjevně neopodstatněnou. Neúspěšnou stížnost podala také rodina, jíž se konkrétní soudní spor týkal. Usilovala o vyšší odškodnění a větší rozsah omluvy. O obou rozhodnutích informovala mluvčí soudu Kamila Abbasi. Na rozhodnutí soudu čekají ještě dvě stížnosti Vsetína ve sporech s dalšími rodinami a přinejmenším jedna další stížnost z okruhu vystěhovaných Romů.

Obec musí vrátit milionovou dotaci na hasičské auto. Kvůli Agrofertu, říká ministerstvo

O 930 tisíc korun přijdou v Bohdalově na Žďársku. Peníze, za které koupila obec nové hasičské auto, čerpala z dotačního programu. Teď je musí na žádost ministerstva pro místní rozvoj vrátit.