Rubrika Regiony

Dějiště legendárního Jakešova projevu se změní na byty

Kulturní dům v Červeném Hrádku, v němž před pětatřiceti lety tehdejší generální tajemník UV KSČ Miloš Jakeš pronesl svůj legendární projev o bojlerech-brojlerech a platu Zagorové, čeká rekonstrukce. Město ho přestaví na byty pro seniory a mladé rodiny.
před 3 h hodinami|

Česko má za sebou další mrazivou noc. Podle meteorologů bude chladné počasí pokračovat

Chladné počasí bude v Česku pokračovat i v druhé polovině týdne. Meteorologové varují před mrazy na západě území. Ve středu se zejména na východě přidá sněžení. Na horách napadne až deset centimetrů sněhu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve stromů, na horách se zhorší sjízdnost vozovek. Mrazivá byla také na většině míst v Česku noc z pondělí na úterý. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia.
08:39Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Kvalita ovzduší se v Brně podle výzkumu zlepšuje, ideální ale není. Nejvíce ho znečišťuje doprava a lokální topení

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou organizací mají město i kraj ještě daleko. Potvrdili to vědci z Masarykovy univerzity, kteří se věnují měření škodlivin v ovzduší. Podle výsledků výzkumů jsou nejčastějšími zdroji znečištění doprava, lokální topeniště a stavební činnost. Se sběrem dat pomáhaly i děti z několika brněnských základních škol.
před 5 h hodinami|

Podnikatel Valenta popřel ovlivnění zakázek TSK. Tvrdí, že dával konzultace

Podnikatel Pavel Valenta u soudu odmítl, že by ve prospěch své firmy Camea zmanipuloval výběrová řízení Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Jeho obhájkyně uvedla, že TSK poskytoval na její žádost odborné konzultace. Muži hrozí až desetileté vězení. Na lavici obžalovaných usedlo vedle něj čtrnáct dalších lidí, obžalobě čelí kromě Camey i tři další firmy. Obsáhlou obžalobu předčítal státní zástupce několik hodin poté, co advokáti nepřistoupili na její zkrácené čtení.
před 7 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 18:37

    Osvětlená promenádní cesta, upravená pláž i bezbariérové propojení s lesoparkem pod Královým hájem by v polovině příštího roku měly být v okolí přehrady Harcov v Liberci. Náklady na chystanou obnovu město odhaduje na 84 milionů korun. Teď v soutěži hledá firmu, která práce provede.

  • 18:23

    V Olomouci odstartoval 59. ročník festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc, který pořádá Univerzita Palackého. Téma letošní soutěžní přehlídky je Paměť. O přízeň odborné poroty se uchází 57 snímků ve třech kategoriích. Festival nabízí také přednášky, workshopy, tvůrčí kempy a sto devadesát filmových projekcí.

  • 16:50

    Řidiče čekají komplikace u Libeňského mostu v Praze, kde silničáři demolují u Palmovky část soumostí, takzvaný inundační most sloužící jako preventivní ochrana před povodní. Kvůli demolici oblouku přes Štorchovu ulici bude její část uzavřena. Na most budou auta jezdit po rampách obousměrně. Omezení začne platit ve středu 24. dubna a práce potrvají do 8. května

  • 16:29

    Státní zástupce navrhuje pro fotbalistu Davida Limberského a trojici jeho společníků peněžité tresty za vydírání, v případě Františka Kohouta podmíněný trest a zákaz možnosti vlastnit zbraň. Všichni investovali do těžby kryptoměn. Když počítačová těžba nevynášela, chtěli po muži, který počítače nakoupil, peníze zpět. Podle obžaloby mu také vyhrožovali zbraní.

  • 15:02

    Podnikatel Pavel Valenta u soudu odmítl, že by ve prospěch své firmy Camea zmanipuloval výběrová řízení Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Jeho obhájkyně uvedla, že TSK poskytoval na její žádost odborné konzultace. Muži hrozí až desetileté vězení. Obsáhlou obžalobu předčítal státní zástupce několik hodin poté, co advokáti nepřistoupili na její zkrácené čtení.

  • 14:56

    Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) se dnes rezignovat nechystá, své vyšetřování v korupční kauze v Liberci označil za pokus ho před volbami poškodit.

  • 14:13

    Doprava, lokální topeniště a stavební činnost jsou nejčastějšími zdroji znečištění ovzduší. Vyplývá to z výzkumů odborníků z brněnské Masarykovy univerzity. Vědci a vědkyně sledovali od roku 2021 kvalitu ovzduší v Brně. V první fázi ji měřili pomocí speciálních vozů a v druhé prostřednictvím personálních senzorů, které u sebe měly děti.

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.

Začala stavba silnice, která vyvede dopravu z Českých Budějovic a napojí se na obchvat

Jihočeský kraj zahájil stavbu silnice, která bude vyvádět dopravu z Českých Budějovic a vyhne se zastavěné satelitní oblasti v okolí obce Srubec. Budování více než tři kilometry dlouhé komunikace potrvá do listopadu a bude stát sto dva miliony korun. Silnice se bude napojovat na obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3.

Vybudovat důstojný památník trvalo tři dekády, v Letech stál dlouho vepřín

Nový památník připomíná osudy lidí, kteří byli za druhé světové války vězněni v koncentračním táboře v Letech u Písku, kde kvůli nehumánním podmínkám i špatnému zacházení stovky z nich zemřely. První památník na místě vznikl až v roce 1995, od 70. let v lokalitě původního tábora stál velkokapacitní vepřín, který tam nechala vybudovat tehdejší komunistická vláda. Výkup vepřína se táhl dvacet let, zbourán byl až v roce 2022.

Třem obžalovaným kvůli rvačce v Dubí soud vyměřil nepodmíněné tresty

Okresní soud v Teplicích nepravomocně rozhodl, že si tři obžalovaní kvůli rvačce na koupališti v Dubí na Teplicku odpykají tresty ve vězení. Jiřímu Demeterovi a Romanu Dunkovi vyměřil čtyři roky a Radku Čonkovi 3,5 roku. S podmínkou ze soudní síně odešel Michal Dunka a podmíněný trest soud vyměřil i jediné ženě obžalované v případu, Žanetě Dunkové. Rostislava Dršku soud zprostil obžaloby. Soud v úterý rozhodoval podruhé, poprvé mu případ vrátil odvolací soud. Někteří se proti rozsudku na místě odvolali.

Ústavní soud odmítl první ze stížností Vsetína kvůli odškodnění pro vystěhované Romy

Ústavní soud (ÚS) odmítl první z několika stížností města Vsetín kvůli zvýšenému odškodnění pro romské rodiny vystěhované mimo kraj, označil ji částečně za nepřípustnou, částečně za zjevně neopodstatněnou. Neúspěšnou stížnost podala také rodina, jíž se konkrétní soudní spor týkal. Usilovala o vyšší odškodnění a větší rozsah omluvy. O obou rozhodnutích informovala mluvčí soudu Kamila Abbasi. Na rozhodnutí soudu čekají ještě dvě stížnosti Vsetína ve sporech s dalšími rodinami a přinejmenším jedna další stížnost z okruhu vystěhovaných Romů.