Rubrika Regiony

V Ostravě vystavují knihy a grafiky, které vytvořila Toyen ve Francii

Knižní práce, grafické listy, obálky i katalogy malířky Toyen vystavuje ostravský Dům umění. Jedná se o mimořádnou kolekci z jejího francouzského období, kterou získala do svých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář. Jako zřejmě jedinou takovou ucelenou sbírku na světě ji loni koupil Moravskoslezský kraj, zaplatil za ni 2,2 milionu korun

Zámecké zahrady v Lysicích na Blanensku se znovu otevírají

Zámecké zahrady v Lysicích otevřely své brány návštěvníkům po dvou letech intenzivní rekonstrukce. K slavnostnímu otevření dojde až v červnu, kdy většina rostlin rozkvete, nicméně návštěva zámku je možná již od čtvrtka. Návštěvníci budou mít možnost procházet se zámkem sami, přičemž v každé místnosti bude k dispozici průvodce, který jim poskytne doprovodný výklad. Rekonstrukce zámku vyšla na celkových 194 milionů korun a začala na podzim 2021. Práce však ještě nekončí, do dubna příštího roku by měly být dokončeny práce na střeše zámku, které vyjdou na dalších 18 milionů korun.

Soud uložil výjimečný trest za vraždu seniorky v Libišanech

Za trýznivou vraždu seniorky, která se stala v roce 2022 v Libišanech, soud v Pardubicích uložil výjimečný trest. Muž půjde v souhrnném trestu do vězení na 25 let, jeho partnerka na sedmnáct let. Muž byl podle soudu vinen také z nedovoleného ozbrojování. Oba souzení podali odvolání, zůstávají ve vazbě. Rozsudek není pravomocný.

Obchvat Nové Bystřice rozděluje místní obyvatele. Zastupitelstvo města zamítlo referendum a nakonec i stavbu

Zastupitelé jihočeské Nové Bystřice zastavili přípravu stavby obchvatu města. Zamítli i vyhlášení referenda. Městem na dohled od hraničního přechodu do Rakouska jezdí denně stovky nákladních aut a kamionů. Jejich cesta vede přímo přes historické náměstí.

Pomlázky plete Jiří Osoba přes sedmdesát let. Svůj um předvede i ve skanzenu Veselý Kopec

Je Škaredá středa, nejvyšší čas začít plést pomlázku, symbol omlazení a síly. Jiří Osoba z Pardubic je plete přes sedmdesát let. Je prý samouk, začal ve třech letech. Umí jedenáct základních typů, každý má i další varianty. Plete odspodu ke špičce. Trénuje celý rok na izolovaných drátech. Pletení učí i děti ve školách. Od pátku bude své umění předvádět u stodoly ve skanzenu Veselý Kopec.