Rubrika Regiony

Památkáři vystavili uherské dukáty či pražské groše z unikátního nálezu

Památkáři vystavili v Opavě zlatý a stříbrný poklad, který archeologové našli loni při průzkumu v prostoru školního hřiště v ulici Praskov. Soubor obsahuje hlavně uherské dukáty a pražské groše, které jsou výjimečně zachovalé. Na místě hřiště stál v 15. století opavský hrad, který byl později přestavěn na zámek a ještě později zbořen, řekl ředitel ostravských památkářů Michal Zezula. Poklad čítá 102 mincí, k vidění bude v prostorách Galerie Eisler v Obecním domě Opava do 19. května.
před 8 h hodinami|

Snažím se zachytit hlavně atmosféru, říká tvůrce simulátoru pražského metra

V době padesátého výročí metra vzbudilo pozornost i jeho nové virtuální ztvárnění. Počítačová hra Back in Service zatím umožňuje zájemcům řídit soupravu historických vozů Ečs na trase A. Po večerech ji začal tvořit vývojář Dominik Vojta. Aby získal prostředky k dokončení svých plánů, zahájil crowdfundingovou kampaň, která měla velký úspěch. Dominik Vojta poskytl rozhovor pro Události, komentáře, vedl ho s ním Daniel Takáč.
před 14 h hodinami|

Bývalý šéf lánských lesů Balák půjde znovu před soud. Tentokrát za opravu manželčina traktoru

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Za peníze Pražského hradu měl nechat opravit traktor své manželky. České televizi informaci poskytl státní zástupce Lukáš Hossinger. Kromě Baláka podal státní zástupce obžalobu na dva další muže kvůli porušení povinností při správě cizího majetku. Případ bude řešit Okresní soud v Rakovníku.
včera|

Svitavsko zkouší autobusy na objednávku, cestující zatím svezou zdarma

Ve Svitavách a okolních obcích začal fungovat pilotní systém autobusové dopravy na objednávku. S pomocí aplikace v chytrém telefonu si lidé mohou přivolat minibus, který je dopraví, kam potřebují. Projekt #ZkusBus zavedené veřejné dopravě nekonkuruje, ujistil Dominik Janík, výkonný ředitel českého start-upu CityA, který systém vytvořil.
včera|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 15:42

    Poškozená část potrubí, kvůli které se ve středu ráno ocitlo v Praze 8 bez vody 56 tisíc odběratelů, už byla opravena. Pražské vodovody a kanalizace ale očekávají, že dodávky vody budou obnoveny až kolem 18:00, původně se odhadovalo, že to bude o tři hodiny dříve.

  • 14:51

    Společnost Nové Holešovice podala žalobu na pražský dopravní podnik (DPP) kvůli tomu, že jí podle dohody neprodal pozemky v okolí stanice metra C Nádraží Holešovice. Společný podnik založily k rozvoji okolí stanice, současné vedení magistrátu však prodej pozemků stále neschválilo, náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) prosazuje, aby DPP z podniku úplně vystoupil.

  • 14:49

    Po desetiletích chátrání se židovská obřadní síň v Břeclavi o víkendu zpřístupní veřejnosti. Ve středu opravenou stavbu otevřeli zástupci židovské obce i města. Práce skončily už na podzim, poté ale musela stavba po zásazích restaurátorů vysychat, na jaře v jejím okolí přibyly lavičky a veřejné osvětlení.

    Židovská obřadní síň v Břeclavi
    Zdroj: ČTK/Václav Šálek
  • 13:48

    Bývalá plzeňská kasárna Slovany se mají do roku 2041 změnit v moderní zelenou čtvrť s 3200 byty, školou, dvěma školkami, obchody a kancelářemi. Majitel tam hodlá investovat 15 až 20 miliard korun podle inflace. Loni v listopadu podepsal memorandum o spolupráci s městem, jehož zastupitelé budou v červnu schvalovat smlouvu, jež bude specifikovat závazky obou stran.

  • 13:20

    Správa železnic začala hledat projektanta pro stavbu nového železničního mostu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Most má být rozšířen a má mít tři koleje namísto nynějších dvou. Práce na mostě plánují železničáři v letech 2027 až 2029, předpokládané náklady jsou odhadovány na 3,4 miliardy korun.

  • 12:25

    Město Ostrava přispěje tamnímu dopravnímu podniku více než pěti miliony korun na záchranu historické tramvaje TATRA T3 číslo 752 z roku 1970. Dotaci schválili na svém zasedání městští zastupitelé.

  • 11:58

    Olomoucký vrchní soud zvýšil polskému obchodníkovi Piotru Bosakovi trest za nelegální skladování 112 tun tabáku ve skladech na Karvinsku z šesti let na 7,5 roku. Soud mu zároveň uložil trest vyhoštění z území Česka na dobu deseti let. Škoda za neodvedení spotřební daně je nejméně 240 milionů korun.

Část Václavského náměstí obsadili dělníci. Před stavbou tramvajové trati je třeba opravit vodovod a kanalizaci

Těžká technika a dělníci obsadili Václavské náměstí v Praze, kde začíná stavba nové tramvajové trati. Zatím však jde pouze o přípravné práce – konkrétně o rekonstrukci vodovodu a kanalizace, kterou provádí Pražská vodohospodářská společnost. Stavbu samotné tramvajové tratě zahájí Dopravní podnik Praha (DPP) 29. června, práce mají trvat tři roky.

Vrchní soud potvrdil muži výjimečný trest za vraždu jeho tety v Jablonci nad Nisou

Recidivista Tomáš Páv si odpyká 25 let vězení za majetkově motivovanou vraždu své tety v Jablonci nad Nisou. Výjimečný trest mu v úterý potvrdil pražský vrchní soud. Dvaapadesátiletý muž se k činu přiznal, žádal ale nižší trest. Odmítal totiž, že příbuznou zardousil kvůli jejím šperkům. Po vraždě ženě vytrhal kleštěmi zlaté zuby a její tělo ukryl do úložného prostoru postele. Prodejem ukradených cenností získal zhruba sedm tisíc korun.

Reportéři ČT: Barrandovské terasy se probouzejí k životu. Ne vše je ale tak, jak majitel sliboval

Za první republiky to bylo noblesní výletní místo, kam pravidelně proudily tisíce návštěvníků. Obyčejní lidé mohli na Barrandovských terasách povečeřet vedle filmových hvězd. Poslední desítky let ale terasy chátraly. Teď se probouzejí k novému životu, v jejich sousedství vyrostly nové stavby. Jenže ne všechno je tak, jak současný majitel původně sliboval. Zůstalo něco z prvorepublikové slávy teras, nebo se změnily v uzavřenou luxusní rezidenci? Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.

Hrobka i zastávka autobusu s točnou. Obce usilují o nemovitosti, které připadly státu

Stát začíná s převodem desítek tisíc nemovitostí, které získal na začátku roku. Buď se o ně nikdo nepřihlásil, nebo vlastnictví přesvědčivě neprokázal. Šanci získat tyto nemovitosti teď mají přednostně města, obce a státní podniky.

Táborská zoo staví útočiště pro exotická zvířata odebraná soukromým chovatelům

Táborská zoo otevře záchranné centrum pro státem zabavené šelmy. Podobné zařízení v Česku dosud chybělo. U soukromých chovatelů žijí desítky chráněných tygrů, pum nebo lvů, ne vždy se ale o ně majitelé správně starají. Zvířatům často chybí dostatečná strava nebo veterinární péče. Zoo teď takové šelmy pomůže zachránit.