Rubrika Regiony

Dvojici obětí komunistického režimu připomínají na jejich poslední adrese nové pamětní desky

Iniciativa Poslední adresa připomíná památku dvou mužů, kteří se postavili minulému režimu. Na domech v pražských Nuslích a na Hradčanech, ve kterých žili do svého zatčení státní bezpečností, visí nové pamětní desky.
před 4 h hodinami|

Dekarbonizace plzeňské teplárny pokračuje, ale bude dražší. Opozice chce vysvětlení

Plzeňská teplárna je o krok blíž dekarbonizaci. Dlouho plánovaný úplný odklon od hnědého uhlí umožní i nově modernizovaná turbína. Cenový odhad ale vzrostl z původních čtyř miliard na sedm. Opoziční zastupitelé si stěžují, že vedení města není schopné zdražení vysvětlit. Podle generálního ředitele je projekt transparentní a projde veřejnou soutěží.
před 4 h hodinami|

Lidé si připomněli vypálení Ploštiny nacisty. Osada padla před 79 lety

V Ploštině na Zlínsku si lidé v pátek připomněli vypálení tamní pasekářské osady. Nacisté ji zlikvidovali přesně před 79 lety, tedy 19. dubna 1945. Za napomáhání odboji přišlo tehdy v plamenech o život 24 lidí. Památník v Ploštině prošel rekonstrukcí za 150 milionů korun a vstoupil do druhé návštěvnické sezony.
před 5 h hodinami|

Policisté v Brně mají nové výcvikové centrum. Můžou tam trénovat například ozbrojené zásahy

Policisté mohou od pátku využívat nové výcvikové středisko v Brně. Na šesti podlažích je možné simulovat různá prostředí, například rodinný dům nebo restauraci. Nové výcvikové středisko poslouží hlavně k tréninku ozbrojených zásahů. Stavba brněnského areálu za 151 milionů korun trvala rok a půl.
před 5 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • Pátek 19. dubna 2024
  • 19:53

    Krajského šéfa policie v Hradci Králové Petra Sehnoutku čeká kázeňské řízení. Podle některých svědků vyvíjel nátlak na dva podřízené, Jiřího Karáska a Pavla Škanderu, aby skončili ve službě. Ředitel nařčení odmítal, oba vedoucí ale od sboru odešli. Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia šetření uzavřel, nezjistil přestupek ani trestný čin. „Ze závěrů šetření však vyplývá podezření na možné porušení etického kodexu,“ vysvětlil důvod kázeňského řízení mluvčí prezidia Jozef Bocán.

  • 19:40

    Nemocnice Pardubického kraje nabídla vyšší příplatky zaměstnancům. Dohodli se na tom zástupci společnosti, Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu, reagovali tak na požadavky lékařských odborů. Předcházela tomu výpověď 56 lékařů Pardubické nemocnice, což je 13 procent z jejich celkového počtu.

  • 19:36

    Lazebnický most v Českém Krumlově se po opravě opět otevřel, zatím jen pro pěší. Jde o důležitou spojnici centra se zámkem. Pro automobilovou dopravu se otevře po slavnostním přestřižení pásky 2. května.

  • 19:34

    Nemocnice v Sušici na Klatovsku, kterou vlastní město, obnoví koncem května po několika letech chirurgické operace. Nemocnice se dohodla s pojišťovnou na provádění takzvané jednodenní chirurgie. Na počet výkonů nemá stanovený limit, do konce roku by mohli lékaři provést až 150 zákroků.

  • 14:17

    Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení za to, že strčil družku do kolejiště metra a odešel. Podle soudu spáchal pokus o vraždu.

  • 13:48

    U Krajského soudu v Ústí nad Labem v pátek pokračovalo hlavní líčení v případu smrti dítěte v Mostě. Z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování je obžalovaný partner matky usmrceného čtyřletého chlapce Michal Pokuta. Podle státní zástupkyně napadl nožem otce dítěte, který měl v tu chvíli syna v náručí. Za to mu hrozí až dvacet let vězení. Otec dítěte u soudu řekl, že mu Pokuta už dřív vyhrožoval. Konflikt tak popsal odlišně od ženy i Pokuty.

  • 13:02

    Soud v Brně uložil bývalému šéfovi brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi podmíněný trest. Vynášel neveřejné informace. Ve věci jde o druhý rozsudek.

Exšéf brněnské hospodářské kriminálky Machala dostal u soudu podmínku za vynášení neveřejných informací

Městský soud v Brně uložil bývalému vedoucímu 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimíru Machalovi trest dvanáct měsíců podmíněně odložených na osmnáct měsíců, peněžitý trest padesát tisíc korun a zákaz činnosti v bezpečnostních sborech na pět let. Machala od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Ve věci jde o druhý odsuzující rozsudek, poprvé mu soud uložil trest sto tisíc korun. Muž vinu popřel. Rozhodnutí není pravomocné.

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude ekonom Vyhnánek

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. V páteční tiskové zprávě to oznámila vedoucí oddělení komunikace KPR Karolína Blinková. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Policisté obvinili šest lidí kvůli korupci související s obecními byty v Brně

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Informoval o tom mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Rozvoj u jezera Most zarazilo majetkoprávní vypořádání

Město Most zatím nemůže pokračovat v rozvoji zázemí u stejnojmenného jezera. Důvodem je, že státní podnik Diamo, který je vlastníkem tamních pozemků, s městem zahájil majetkoprávní vyrovnání. V rámci něj připravuje soupis majetku a jeho hodnoty. Jezero Most vzniklo rekultivací bývalého hnědouhelného dolu. Zablokované budování infrastruktury a zázemí kolem jezera je pro mosteckou radnici komplikací, mimo jiné s plánovaným využitím pro turismus či olympijský festival.