Rubrika Regiony

Obchvat Nové Bystřice rozděluje místní obyvatele. Zastupitelstvo města zamítlo referendum a nakonec i stavbu

Zastupitelé jihočeské Nové Bystřice zastavili přípravu stavby obchvatu města. Zamítli i vyhlášení referenda. Městem na dohled od hraničního přechodu do Rakouska jezdí denně stovky nákladních aut a kamionů. Jejich cesta vede přímo přes historické náměstí.

Pomlázky plete Jiří Osoba přes sedmdesát let. Svůj um předvede i ve skanzenu Veselý Kopec

Je Škaredá středa, nejvyšší čas začít plést pomlázku, symbol omlazení a síly. Jiří Osoba z Pardubic je plete přes sedmdesát let. Je prý samouk, začal ve třech letech. Umí jedenáct základních typů, každý má i další varianty. Plete odspodu ke špičce. Trénuje celý rok na izolovaných drátech. Pletení učí i děti ve školách. Od pátku bude své umění předvádět u stodoly ve skanzenu Veselý Kopec.

Zdražení nájemného, vysoké pokuty za nedodržení smlouvy. Chataře v Jedovnicích obec zaskočila

Chataři v Jedovnicích na Blanensku nesouhlasí s novými pravidly nájmů. Jejich nemovitosti stojí na pozemcích městyse, který se rozhodl pro zdražení i nové podmínky, za kterých mohou chaty a jejich okolí užívat. Vedení Jedovnic rozhodnutí hájí dlouho nezměněnou výší nájmů i problémovým chováním některých chatařů.

Jadernička či praskula. V Bojkovicích začali s roubováním starých odrůd jabloní

Pupeny ovocným stromům vyrašily letos o měsíc dřív i v horských oblastech. Než stromy půjdou do květu, sadaři musí roubovat. Spěchají i zahrádkáři, koupené stromy je potřeba co nejdříve zasadit do země. V Bojkovicích, v podhůří Bílých Karpat, nabízí ovocná školka výhradně staré odrůdy. Co odrůda, to zajímavé jméno a příběh. Například jabloň Gdaňský hranáč rozšířili na severu Polska exulanti vyhnaní z Čech po bitvě na Bílé hoře.

Zemřel kardiolog Tomáš Kára. Stál u zrodu Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Zemřel lékař a spolutvůrce Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (ICRC) Tomáš Kára. Trpěl rakovinou, bylo mu 56 let. O úmrtí informovala Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára pracoval. Byl výjimečnou osobností české i mezinárodní medicíny, předním expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny, uvedla nemocnice. Letos získal Cenu města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.