Rubrika Regiony

Chovatelů exotických zvířat přibývá, řada ale nedodržuje podmínky

Někteří majitelé exotických zvířat nedodržují pravidla pro jejich chov. Obyvatele Karlových Varů nedávno například vyděsili na stromě v centru města dva hroznýši. Plazi často svým majitelům utečou a pak s jejich odchytem musí pomáhat městská policie. Nebezpečné je i svévolné vypouštění méně nebezpečných zvířat do volné přírody. Mohou se stát invazivním druhem a začít ničit původní faunu.
před 2 h hodinami|

Radnice Chrášťan vítá hazard, část místních popudila

Velký spor v malé obci se rozhořel kvůli hazardu. Kasina mají vyrůst ve středočeské obci Chrášťany u Prahy. Rozhodnutí radnice ale popudilo část místních. Nelíbí se jim mimo jiné to, že se obec domluvila s provozovateli kasin bez toho, aby věc nejdříve probrala s občany. Pondělní jednání zastupitelstva, které se kvůli velkému zájmu přesunulo do místního sportovního centra, přilákalo zhruba tři sta lidí.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|

Reportéři ČT: Na kultivaci domova stařenky z Roztok brigádničili i lidé z radnice

Loni na podzim odvysílali Reportéři ČT příspěvek o seniorce, kterou se podvodníci pokoušeli připravit o střechu na hlavou. Žena jim nevědomky podepsala smlouvy o prodeji svého domu. O ten se ve vysokém věku zároveň nezvládala starat, žila ve velkém nepořádku a radost jí dělaly jen její kočky. Podvodnému prodeji domu se nakonec podařilo zabránit. A našlo se i řešení, jak ženě pomoci s péčí o domácnost. Podílela se na něm i radnice. Příběh této ženy mapoval David Vondráček.
před 10 h hodinami|

Investor chce u Hrádku nad Nisou postavit další větrné elektrárny, obyvatelé jsou proti

Soukromý investor chce rozšířit větrný park u Hrádku nad Nisou na Liberecku o dalších šest větrných elektráren. Se třinácti stávajícími stožáry už je druhý největší v Česku. Obyvatelům Václavic a Uhelné se záměr nelíbí. Proti byly v anketě asi tři stovky lidí. Pro rozšíření parku jich hlasovalo třináct.
před 11 h hodinami|
On-line přenos
Krátce z regionů
08:33

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou zahájili dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Na krajském úřadě se sejde s hejtmanem Radimem Holišem (ANO), zastupiteli kraje a starosty. Ve středu prezident zamíří například do areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí.

07:32

Městská policie v Děčíně obnoví činnost psovodů. Od poloviny července bude při každé směně sloužit jeden psovod a jeho čtyřnohý kolega. Město tak reaguje na klesající pocit bezpečí obyvatel. Informovalo o tom na svém webu.

06:16

Provoz vlaků na železniční trati mezi Prahou a Benešovem v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, které poničily i trakční vedení. České dráhy proto zavedly náhradní autobusovou dopravu a omezení předpokládají do 12:30.

Úterý 16. dubna 2024
Pondělí 15. dubna 2024
16:36

Kašna v parku na brněnském Moravském náměstí zahájila po zimě provoz o čtrnáct dnů dříve, než je zvykem. Důvodem je i to, že si místo získalo velkou oblibu a zvláště v teplých dnech je plné lidí. Park podstoupil předloni rozsáhlé úpravy za víc než sto třicet milionů korun.

Napouštění kašny na Moravském náměstí v centru Brna
Zdroj: ČTK/Václav Šálek
16:28

Přerovskou místní část Dluhonice spojí s Přerovem cyklostezka, která je součástí kompenzací za stavbu dálnice D1. Zastupitelé schválili vypsání veřejné zakázky. Půjde o smíšenou stezku pro chodce a cyklisty. Stavba zhruba kilometrového úseku vyjde na jednadvacet milionů korun.

15:18

Tragickou srážku dvou autobusů, při které se loni v červenci na dálnici D2 u Brna zranilo 76 cestujících z ciziny, zavinil podle policie řidič jednoho z autobusů. Jel příliš rychle a nedodržel bezpečnou vzdálenost, uvedl server iDNES.cz s odvoláním na policii. Vzhledem k tomu, že viník při kolizi zemřel, kriminalisté případ odložili.

14:48

Organizátor rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina aktuálně obžalovaný v lihové kauze celníků u zlínského krajského soudu obvinil tři svědky ze lži. Tvrdí, že po dohodě s orgány činnými v trestním řízení vypovídali v jeho neprospěch. Státní zástupce Radim Obst to odmítl. Případ je vedlejší větví lihové kauzy, v souvislosti s níž si Březina odpykává třináctiletý trest

Liberecká koalice bude kvůli obvinění Židka bez ODS

Petr Židek, který je obviněný v korupční kauze, rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení pátého největšího města v zemi byl Židek zvolený za ODS, členství ve straně mu výkonná rada ODS zrušila v pátek. V reakci na kauzu vypověděly ostatní strany liberecké koalice koaliční smlouvu a pokračovat budou bez ODS. Nadále mají většinu.

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.

Obžalovaný Březina obvinil v „celní“ větvi lihové kauzy tři svědky ze lži

Organizátor rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina, obžalovaný také v lihové kauze celníků, u zlínského krajského soudu obvinil tři svědky ze lži. Tvrdí, že po dohodě s orgány činnými v trestním řízení vypovídali v jeho neprospěch. Státní zástupce Radim Obst to odmítl. Případ je vedlejší větví lihové kauzy, v souvislosti s níž si Březina odpykává třináctiletý trest. Spolu s ním jsou nyní obžalovaní bývalí celníci Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík a František Podešva. Dalším obžalovaným je Ivan Kovářík, správce Březinových nemovitostí, jemuž soudy v minulosti uložily devět let a dva měsíce vězení.

Stavba nové tramvajové trati na Václavském náměstí v Praze začne na konci června

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí v Praze začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, řekl technický ředitel dopravního podniku (DPP) Jan Šurovský. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy korun. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati a práce budou postupovat směrem k muzeu. Auta budou po dobu výstavby jezdit obousměrně v jedné polovině náměstí.