Rubrika Regiony

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
před 6 h hodinami|

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude ekonom Vyhnánek

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. V páteční tiskové zprávě to oznámila vedoucí oddělení komunikace KPR Karolína Blinková. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.
10:24Aktualizovánopřed 8 h hodinami|

Policisté obvinili šest lidí kvůli korupci související s obecními byty v Brně

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Informoval o tom mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
před 9 h hodinami|

Policisté celý den na tisícovce míst v Česku měří rychlost

Na více než tisícovce míst na celém území Česka v pátek policisté hlídají dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat chtějí ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích, oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Seznam míst, kde hlídky budou, policie zveřejnila již dříve na svém webu.
před 11 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 14:17

    Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení za to, že strčil družku do kolejiště metra a odešel. Podle soudu spáchal pokus o vraždu.

  • 13:48

    U Krajského soudu v Ústí nad Labem v pátek pokračovalo hlavní líčení v případu smrti dítěte v Mostě. Z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování je obžalovaný partner matky usmrceného čtyřletého chlapce Michal Pokuta. Podle státní zástupkyně napadl nožem otce dítěte, který měl v tu chvíli syna v náručí. Za to mu hrozí až dvacet let vězení. Otec dítěte u soudu řekl, že mu Pokuta už dřív vyhrožoval. Konflikt tak popsal odlišně od ženy i Pokuty.

  • 13:02

    Soud v Brně uložil bývalému šéfovi brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi podmíněný trest. Vynášel neveřejné informace. Ve věci jde o druhý rozsudek.

  • 13:00

    Osmdesátiletý muž v pátek přinesl na služebnu policie v Prostějově igelitovou tašku naplněnou dvěma desítkami granátů. Policisté munici vynesli okamžitě před budovu a přivolali pyrotechnika, který funkční munici převzal k odborné likvidaci. Senior řekl, že měl granáty doma několik desítek let. Případ policisté vyšetřují zatím pro podezření z trestného činu nedovolené ozbrojování.

  • 12:18

    Vedení Nemocnice Šternberk se po domluvě se zdravotními pojišťovnami rozhodlo na začátku dubna uzavřít dětské lůžkové oddělení a JIP. Důvodem je malá vytíženost a chystaná modernizace novorozeneckého oddělení a porodnice. Nadále pro děti zajišťuje ambulantní péči, stacionář a pohotovost. Lůžkovou péči teď poskytuje Fakultní nemocnice Olomouc a ostatní nemocnice v kraji.

  • 11:16

    Družstvo Svatopluk podalo ústavní stížnost proti rozsudku, na jehož základě muselo zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. Dovolání družstva nedávno odmítl Nejvyšší soud.

  • 10:04

    Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí z korupčního jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu brněnské městské části.

Rozvoj u jezera Most zarazilo majetkoprávní vypořádání

Město Most zatím nemůže pokračovat v rozvoji zázemí u stejnojmenného jezera. Důvodem je, že státní podnik Diamo, který je vlastníkem tamních pozemků, s městem zahájil majetkoprávní vyrovnání. V rámci něj připravuje soupis majetku a jeho hodnoty. Jezero Most vzniklo rekultivací bývalého hnědouhelného dolu. Zablokované budování infrastruktury a zázemí kolem jezera je pro mosteckou radnici komplikací, mimo jiné s plánovaným využitím pro turismus či olympijský festival.

Obce na Jilemnicku vytvořily první oficiální společenství v Česku

Na Jilemnicku vzniklo vůbec první společenství obcí v republice. Sdružuje dvě desítky podkrkonošských obcí, které od tohoto kroku očekávají, že společně dosáhnou lepšího zajištění veřejných služeb. Spolupracovat chtějí například v oblasti školství, dopravy nebo sociálních služeb. Už teď mají společné odpadové hospodářství, spolupráci chtějí rozšiřovat i v následujících letech.

Část akutních lůžek nahradí ty pro následnou péči. Populace totiž stárne

Nemocnice čeká výrazná změna. Pojišťovny se chystají snížit počet akutních lůžek a nahradit je těmi pro následnou a dlouhodobou péči. Důvodem je stárnutí populace. Místa pro pacienty s bezprostředním zdravotním problémem nemají dostatečné a efektivní využití. Kterých zařízení se to dotkne, je právě v jednání.

Tunel vysokorychlostní železnice z Prahy na Beroun odmítají některé obce

Část obcí mezi Prahou a Berounem, u kterých má vzniknout největší železniční tunel ve střední Evropě, nesouhlasí s jeho výstavbou. Obávají se hlavně zvýšeného hluku a prachu. Správa železnic (SŽ) už v lokalitě provádí geologické průzkumy. Samotná stavba vysokorychlostní trati by měla začít za čtyři roky, hotovo by pak mělo být za dalších zhruba deset let.

Stavbaři rovnají serpentiny u Bečova nad Teplou

Stavbaři v těchto dnech narovnávají serpentiny u Bečova nad Teplou. Jde o nejrizikovější silnici v Karlovarském kraji a jednu z nejnebezpečnějších v celém Česku. Kritický úsek, který měří necelý kilometr, se nachází na rušné komunikaci první třídy spojující Karlovy Vary a Plzeň. Denně po ní projedou tisíce aut. Práce, které v místě probíhají, představují největší dopravní omezení na Karlovarsku v letošním roce.