Rubrika Regiony

V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.

U Václavského náměstí v Praze hořela lepenka na střeše hotelu. Tramvaje jezdily odklonem

Několik jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek v Praze poblíž Václavského náměstí. Podle jejich informací vzplanula lepenka na střeše opravovaného domu. Z vnitrobloku budovy stoupal hustý dým. Plameny se nešířily, hasiči je poměrně rychle dostali pod kontrolu. Zásah omezil i provoz tramvajových linek. Záchranáři odvezli do nemocnice muže, který se nadýchal zplodin hoření.

V pražské nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu. Případem se začala zabývat i pražská policie.

V Ostravě vystavují knihy a grafiky, které vytvořila Toyen ve Francii

Knižní práce, grafické listy, obálky i katalogy malířky Toyen vystavuje ostravský Dům umění. Jedná se o mimořádnou kolekci z jejího francouzského období, kterou získala do svých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář. Jako zřejmě jedinou takovou ucelenou sbírku na světě ji loni koupil Moravskoslezský kraj, zaplatil za ni 2,2 milionu korun

Zámecké zahrady v Lysicích na Blanensku se znovu otevírají

Zámecké zahrady v Lysicích otevřely své brány návštěvníkům po dvou letech intenzivní rekonstrukce. K slavnostnímu otevření dojde až v červnu, kdy většina rostlin rozkvete, nicméně návštěva zámku je možná již od čtvrtka. Návštěvníci budou mít možnost procházet se zámkem sami, přičemž v každé místnosti bude k dispozici průvodce, který jim poskytne doprovodný výklad. Rekonstrukce zámku vyšla na celkových 194 milionů korun a začala na podzim 2021. Práce však ještě nekončí, do dubna příštího roku by měly být dokončeny práce na střeše zámku, které vyjdou na dalších 18 milionů korun.