Rubrika Regiony

Aplikace Lítačka má nové funkce a plánování tras

Uživatelé aplikace pražské integrované dopravy Lítačka v ní nově najdou funkci, která naplánuje cestu nejen prostředky MHD, ale zkombinuje také různé způsoby dopravy v jedné trase. Aplikace, kterou používá asi devět set tisíc lidí, umí i navést řidiče na parkoviště v hlavním městě.
před 50 mminutami|

Policie prověřuje vykolejení vlaku u Klínce jako obecné ohrožení

Policie prověřuje vykolejení vlaku bez strojvůdce u Klínce jako obecné ohrožení z nedbalosti. Zjišťuje, jestli šlo o technickou závadu, nebo selhal člověk. Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku, na místě zůstaly dva vagony, které odstraní dopravce. Souprava se ve čtvrtek rozjela samovolně, uvnitř v té době nebyl strojvůdce ani nikdo jiný z personálu. Pracovníci SŽ zkontrolují poškozené koleje, provoz by se mohl obnovit po kontrole a případné opravě trati.
11:30Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Policie hlásí dopadení osoby, která vnikla do gymnázia v Litvínově

Policisté ráno zasahovali na gymnáziu v Litvínově na Mostecku. Kvůli vniknutí cizí osoby policie evakuovala studenty a zaměstnance. Nikdo nebyl zraněn. Policisté následně uvedli, že pachatele ve spolupráci se strážníky dopadli. Maturitní zkoušky na tomto gymnáziu byly zrušeny, konat se budou v náhradním termínu.
před 3 h hodinami|

Charita v Brně chce přesunout centrum pro bezdomovce do Židenic. Místní a radnice mají obavy

Diecézní charita Brno na podzim plánuje opravit centrum pro lidi bez domova v Bratislavské ulici. Proto ho chce dočasně přesunout do bývalého domova pro seniory v Táborské ulici. Vedení Židenic a někteří obyvatelé s přesunem nesouhlasí, obávají se nárůstu kriminality a množství odpadků v okolí. Charita slibuje, že provoz přizpůsobí tak, aby místní nijak neomezoval.
před 4 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 13:25

    Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ze Sezimova Ústí na Táborsku, která je v insolvenci, požádala soud o moratorium. Během něj by firma chtěla připravit reorganizační plán.

  • 12:45

    Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, se prodlouží zřejmě do odpoledne. Vyprošťovací souprava s jeřábem vyrazila z Děčína dopoledne, na místo nehody dorazila krátce po poledni. Podle webu Českých drah by uzavírka mohla trvat do patnácti hodin.

  • 11:45

    Stavba posledního úseku dálnice D1 z Přerova do Říkovic, která byla zahájena na začátku loňského roku, pokračuje podle harmonogramu, zprovozněn by měl být na jaře 2026. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stavba poslední desetikilometrové části dálnice D1 bude stát téměř sedm miliard korun a po dokončení má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci v okresním městě.

  • 10:06

    Studenti maturitních ročníků gymnázia v Litvínově budou psát maturitní didaktický test z českého jazyka a literatury v náhradním termínu. Ředitel školy řekl, že s největší pravděpodobností to bude příští týden ve čtvrtek. Test bude odlišný od toho, který dostali maturanti v pátek.

  • 09:10

    Policie dopadla pachatele, který vnikl do budovy gymnázia v Litvínově na Mostecku. Policisté nyní prohlížejí budovu, studenti se rozešli domů.

  • 09:08

    Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku, který ve čtvrtek odpoledne vykolejil u Klínce. Na místě zůstaly dva vagony, které odstraní dopravce. Pracovníci SŽ zkontrolují poškozené koleje, provoz by se mohl obnovit po kontrole a případné opravě trati.

  • 08:49

    Policie zasahuje v budově gymnázia v Litvínově na Mostecku. Dostala oznámení o vniknutí neznámé osoby, studenti jsou evakuováni do autobusů.

Doubravou hýbe spor o vedení základní školy. Většina pedagogů hrozí odchodem

Radnice v Doubravě na Karvinsku nechce prodloužit smlouvu současné ředitelce školy a vypsala proto na pozici výběrové řízení. Na to má vedení obce nárok, část rodičů však s krokem nesouhlasí. Ve čtvrtek se proto mimořádně sešli zastupitelé.

Na břeclavském hřišti po pádu branky zemřel chlapec

Dvanáctiletý chlapec přišel o život na hřišti v Břeclavi, spadla na něj fotbalová branka. Neštěstí se stalo ve středu večer. Radnice sportoviště dočasně uzavřela, případ prověřují policisté.

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkum pro těžbu lithia u Rožné. Proti jsou nejen místní

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkumné práce pro těžbu lithia v Rožné na Žďársku. Těžit v lokalitě chce soukromá společnost Geomin, která o možnost prozkoumat území na Vysočině požádala už loňský rok. Proti je ale státní podnik Diamo a také obec Rožná, kterých by se dobývání lithia přímo dotýkalo.

U Klínce vykolejil prázdný regionální vlak. Rozjel se samovolně a urazil pět kilometrů

Osobní vlak bez cestujících vykolejil ve čtvrtek odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl strojvůdce ani nikdo jiný z personálu. Po nehodě skončil na boku mimo koleje. Událost se obešla bez zranění, příčinu vyšetřují policie a Drážní inspekce. Provoz vlaků mezi Čisovicemi a Měchenicemi stojí, na místě jsou hasiči. Strojvůdce byl postaven mimo službu, vyplynulo z informací policie, Správy železnic a Českých drah (ČD). ČD předpokládají, že úsek zůstane bez vlakového provozu nejméně do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Škodu vyšetřovatelé odhadli na 9,1 milionu korun.

Nové značení, řády i trasy. Ústí nad Labem přeorganizovalo dopravu kvůli novým trolejbusům

Tápající cestující a zmatek – Ústí nad Labem má za sebou první pracovní den po jedné z historicky největších změn systému městské hromadné dopravy. Změnila se čísla jednotlivých linek, trasy i časové intervaly. Dopravní podnik cestujícím slibuje více místa ve vozech, na reorganizaci dopravy se připravoval víc než rok.