Rubrika Regiony

Jadernička či praskula. V Bojkovicích začali s roubováním starých odrůd jabloní

Pupeny ovocným stromům vyrašily letos o měsíc dřív i v horských oblastech. Než stromy půjdou do květu, sadaři musí roubovat. Spěchají i zahrádkáři, koupené stromy je potřeba co nejdříve zasadit do země. V Bojkovicích, v podhůří Bílých Karpat, nabízí ovocná školka výhradně staré odrůdy. Co odrůda, to zajímavé jméno a příběh. Například jabloň Gdaňský hranáč rozšířili na severu Polska exulanti vyhnaní z Čech po bitvě na Bílé hoře.

Zemřel kardiolog Tomáš Kára. Stál u zrodu Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Zemřel lékař a spolutvůrce Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (ICRC) Tomáš Kára. Trpěl rakovinou, bylo mu 56 let. O úmrtí informovala Nemocnice Milosrdných bratří, kde Kára pracoval. Byl výjimečnou osobností české i mezinárodní medicíny, předním expertem v oblasti kardiologie a spánkové medicíny, uvedla nemocnice. Letos získal Cenu města Brna pro rok 2023 v oblasti lékařské vědy a farmacie.

V jablonecké nemocnici hořelo. Škoda přesáhne milion korun

V areálu nemocnice v Jablonci nad Nisou dopoledne hořelo. Oheň vzplál ve třetím podlaží jedné z provozních budov, kde je kuchyně. Z objektu bylo evakuováno čtyřicet lidí, z nichž dva hasiči vyvedli za použití přístroje na dýchání. Nikdo nebyl podle policie zraněn ani se nenadýchal kouře. Okolnosti vzniku požáru policie zjišťuje, škoda podle předběžných odhadů přesáhne milion korun.

Odvolací soud zpřísnil trest muži, který na chalupě těžce zbil známého a nepomohl mu. Za pokus o vraždu mu vyměřil dvanáct let vězení

Odvolací soud poslal osmačtyřicetiletého Jana Holického za pokus o vraždu na dvanáct let do vězení. Muž loni na jaře na své chalupě v Hejnicích na Liberecku z pomsty zbil o šest let mladšího známého. Pak ho nechal přes čtyřiadvacet hodin ležet zamčeného v bezvědomí uvnitř domu. Odvolací senát zpřísnil muži osmiletý trest. Překvalifikoval jeho čin z těžkého ublížení na zdraví na pokus vraždy. Muž se u hlavního líčení omluvil, uvedl, že nechtěl nikoho zabít.

Diamo propustí stovky zaměstnanců a sloučí závody

Státní podnik Diamo chystá velké propouštění. Ze závodů napříč celou republikou odejdou stovky lidí. Firma chce ušetřit peníze, které potřebuje pro sanaci následků těžby uranu. Kdo konkrétně výpověď dostane, se zaměstnanci dozvědí příští týden.