Cyklisté blokovali parkovací místa, zastupitel Humpolíček do nich najížděl

Brno - Upozornit na nesoulad mezi sliby politiků a skutečností se dnes pokouší iniciativa, která si říká „Cykloguerilla“. Podle ní všechny politické strany před volbami slibovaly město vstřícné cyklistické dopravě, skutečnost je ale jiná. Město podporuje výhradně rekreační cyklistiku, ale skutečná cyklodoprava je nezajímá, říkají ve svém prohlášení. Že podpora není složitá, chtěli cyklisté ukázat tím, když namalovali cyklistický pruh ve Veselé ulici. Jenže poklidný protest se zvrhl, když k radnici přijel zastupitel Humpolíček, který do nich začal najíždět.

Cyklisté se rozhodli, že svými bicykly zablokují parkovací místa, kde stávají brněnští zastupitelé, kteří se dnes mají sejít na svém zasedání. První konflikt se odehrál záhy poté, kdy na místo dorazil zastupitel Miloslav Humpolíček (ČSSD). Ten začal demonstrantům nadávat a najíždět do nich, před kamerou České televize se pak utekl schovat do kanceláře primátora, aby nemusel nic vysvětlovat. Na místo přijela městská policie, která nechtěla, aby byl incident zaznamenán, a štábu zakrývala objektiv kamery.

Hádky pokračovaly na jednání zastupitelstva

Asi 25 demonstrantů, kteří před radnicí upozorňovali na nevyhovující podmínky pro cyklodopravu ve městě, se na zastupitelstvu ptalo, proč do nich zastupitel Humpolíček najížděl. Politik naopak mladé lidi obvinil z toho, že ho při parkování napadli. Pokud na něj prý podají trestní oznámení, podá je na oplátku také. Během jeho vystoupení se na zastupitelstvu ozýval pískot a nesouhlasné výkřiky ze strany cyklistů. Napjatá atmosféra mezi Miloslavem Humpolíčkem a cyklisty, ale i některými zastupiteli, panovala až do konce jednání.