Autobusová linka vyjíždí k Černému jezeru

Železná Ruda – O víkendu vyjede po 21 letech autobusová linka z Železné Rudy k šumavskému Černému jezeru. Na turisty bude nízkopodlažní autobus s motorem na stlačený zemní plyn čekat na Špičáckém sedle u hotelu Karl a doveze je až k jezeru. Linka bude v provozu do konce letních prázdnin. Zahájit provoz umožnila výjimka Správy CHKO Šumava, autobus podle ní může jezdit čtyři roky od června do září.

Provoz někdejší autobusové linky skončil po pádu komunismu, o získání výjimky k jejímu znovuobnovení usilovala Železná Ruda poslední dva roky. „Po dlouhé době je to první věc, která se nám podařila s CHKO a parkem dohodnout a doufám, že nebyla poslední,“ řekl starosta Michal Šnebergr.

Když bylo zavedení linky schváleno, chtělo se město domluvit s místním podnikatelem, který chtěl od začátku prázdnin k jezeru jezdit s turistickým vláčkem. Jednání ale selhalo, a tak se město nakonec domluvilo s ČSAD Plzeň na zavedení autobusové linky, která bude jezdit v druhé polovině prázdnin. Autobus bude přepravovat zejména občany se zdravotními potížemi, seniory, vozíčkáře a rodiny s malými dětmi, kteří by si museli pro svůj automobil složitě vyřizovat povolení od CHKO,„ dodal starosta. Autobus má 42 míst k sezení, 55 k stání a místo pro dva invalidní vozíky. Motor vozidla je poháněn stlačeným zemním plynem, měl by tedy být ekologičtější než obvyklý naftový motor. “Plničku jsme si zapůjčili," upozornil starosta Šnebergr.

Telefonát Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Výletní vláček se může na lince objevit příští rok. Radnice totiž má k dispozici tři miliony korun, za které chtěla postavit lávku nad Čertovým jezerem, ale plán nakonec neuskutečnila.