Česko má svou rezervaci tmy, navíc mezinárodní

Kořenov - První mezinárodní „rezervace tmy“ je ode dneška v Jizerských horách. Chráněnou česko-polskou oblast tmavé oblohy vyhlásilo dnes v osadě Jizerka šest institucí. V Jizerce totiž schází veřejné osvětlení a přes okolní hřebeny hor není vidět světlo z měst a obcí. Skutečná tma je podle astronomů a ochránců přírody ohroženým druhem. Místní se ale nemusí bát nějakých drastických omezení, naopak by mohli ze tmy i těžit - díky zájmu turistů, pro které jsou připraveny různé akce.

Světla velkých měst září kilometry daleko - ruší spánek lidí, růst rostlin a život zvířat. V Jizerce takové problémy nemají. „Je to markantní rozdíl proti aglomeracím velkých měst,“ komentoval to amatérský astronom Aleš Majer. „V Evropě uplně přírodní noční prostředí nenajdete vůbec,“ domnívá se místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Tma je chráněná jen na deseti místech na světě

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Oblast tmavé oblohy se rozkládá na necelých 75 kilometrech čtverečných a kromě Jizerky se v ní nachází i polská obec Orle. Ve světě existuje více než deset chráněných oblastí tmavé oblohy, převážně v USA a v Kanadě. O jejich založení uvažují také na Novém Zélandě, v Maďarsku a na slovensko-ukrajinských hranicích v Národním parku Poloniny.

S myšlenkou na vytvoření rezervace tmy v Jizerských horách přišli polští vědci z Astronomického ústavu Vratislavské univerzity. Připojila se k nim česká Akademie věd, Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, Lesy České republiky v Libereckém kraji a nadlesnictví v polském Svěradově a Sklářské Porebě. „Díky tmě se dá v Jizerce pozorovat pouhýma očima 1 000 hvězd, zatímco ve městech asi 200 a ve velkoměstech pouhých 20. Světelné znečištění neškodí jen astronomii, ale také lidskému zdraví. Jedna ochranná látka proti rakovině - melatonin, se tvoří pouze za tmy,“ upozornil Suchan.

Žádný zákon na ochranu tmy sice není, nicméně nové stavby v Jizerce a na celém chráněném území se neobejdou bez souhlasu Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Pokud by narušovaly rezervaci tmy, správa by to nedovolila. Zároveň doufá, že žádný podnikatel ani místní nechce na nějakou budovu například nainstalovat obří světelnou reklamu.