Lidé demonstrovali na pražských Lužinách proti narůstající výstavbě

Praha - U pražské stanice metra Lužiny dnes v podvečer demonstrovali nespokojení obyvatelé spolu se Spolkem občanských sdružení Jihozápadního města, jehož zástupci protestní akci organizují. Setkání 120 lidí bylo namířeno především proti politice radnice Prahy 13 v čele se starostou, kterým je první místopředseda ODS David Vodrážka, a také tamnímu stavebního odboru, jehož úředníci podle názoru místních jednají arogantně a s lidmi vůbec nekomunikují o problémech stále se zvyšující výstavby. Demonstrantům dlouhodobě vadí také nedostatek parkovacích míst.

Ke stanici metra Lužiny dorazilo kolem 18:30 více než 100 lidí a další v průběhu večera přicházeli. Požadovali, aby měli místní obyvatelé možnost podílet se na schvalování výstavby i vytváření územního plánu. Dále chtějí personální obměnu stavebního odboru i zmírnění přetížené dopravy na místních komunikacích.

Podle Petra Kučery, jednoho ze zástupců občanských sdružení, se na Praze 13 navíc staví budovy, které neodpovídají původním plánům a nakonec zabírají více místa. „Radnice nepochybně jedná s investory v době, kdy se ty stavby plánují. Umožňuje jejich nabobtnávání tak, aby to developerům vyhovovalo,“ řekl Kučera.

Vstup Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Lidem se nelíbí i časté přelety

Vedení Prahy 13 výtky odmítá a podle vyjádření mluvčího reaguje na protesty místních průběžně. Demonstranti navíc požadují zrušení přeletů letadel nad Stodůlkami, protože vysoká hlučnost a spaliny z letadel údajně zhoršují na Praze 13 životní prostředí. „Úplné zrušení přeletů nad Stodůlkami je nereálný požadavek. Bylo přislíbeno omezení přeletů jenom na nezbytně nutnou dobu,“ řekl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Samotnou demonstraci radní považují za politickou akci. Organizátoři, zástupci sdružení i samotní obyvatelé avizují, že hodlají v budoucnu opět protestovat, dokud nedojde ke změnám. S některými problémy jsou ochotni dojít až k soudu.