Bílými Karpaty projela po 50 letech Chruščovova Rosnička

Uherskobrodsko - Bezmála o 50 let v čase se vrátila parní lokomotiva s poetickým názvem Rosnička. Jedním z cestujících při nostalgické vyjížďce Bílými Karpaty byl i někdejší lídr Sovětského svazu Nikita Sergejevič Chruščov. Tentokrát šlo o dobovou recesi, v roce 1961 ale skutečně tímto vlakem cestoval do Vídně, kde se setkal s americkým prezidentem Kennedym.

Parní lokomotivu Rosničku z plzeňské Škodovky, někdejší chloubu československých železnic, uznával celý východní blok. Když měl sovětský generální tajemník Chruščov v červnu 1961 cestovat do Vídně, důvěru dostala právě Rosnička. Uherský Brod ostře střežený vlak tehdy pochopitelně minul, teď ale ne. Doboví pamětníci se při pohledu na Chruščovova imitátora nestačili divit jeho podobě s originálem.

Lokomotiva Rosnička končila svou jízdu v pohraničním Vlárském průsmyku. Kopcovitou krajinu hravě zvládla, stejně jako v dobách své největší slávy. Rosničce letos končí technická výjimka a čeká ji nečinnost v depu. Aby se mohla znovu vrátit na koleje, potřebuje zásadní opravy a také 4 až 5 milionů korun na její provoz.