Praha 10 dostala zlomek peněz od Key Investments

Praha – Praha 10 dostala 213 800 korun z celkových asi 219 milionů, které pro radnici spravovala společnost Key Investments (KI). Jedná se o peníze za dva dluhopisy Via Chem Group, které byly splatné ke středečnímu datu. Na další peníze radnice stále čeká. Vypsala také výběrové řízení na nového správce, který by měl převzít cenné papíry spravované společností KI. Peníze u KI má také Praha 6 a 13.

KI nedávno změnila předmět podnikání, a proto se podle Charváta už nesmí starat o cenné papíry, do kterých radnice investovala. Vlastníkem dluhopisů je tak nyní Praha 10. „Musíme najít nového správce, vypsali jsme proto výběrové řízení,“ řekl mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Podle starosty Milana Richtera se ale do výběrového řízení přihlásila pouze jedna firma, radnice proto řízení zřejmě zruší a bude hledat alespoň firmu, která by cenné papíry ohodnotila. Pokud se podle Charváta ukáže, že cenné papíry mají nižší cenu, než jakou jim KI slibovala, mohla by radnice po společnosti žádat náhradu škody.

Praha 10 už dříve podala na KI trestní oznámení, podezírá ji ze spáchání trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Firmě Key Investments svěřily Praha 6, 10 a 13 dohromady více než 600 milionů korun. Zpět dostaly ale jen část peněz. V Praze 6 podklady nyní zkoumají právníci, mimořádně se kvůli tomu sejde zastupitelstvo. KI spravovala peníze i městské firmě Sneo. Radnice uvažuje také o krocích proti České národní bance (ČNB), která na činnost KI měla dohlížet. Zástupci ČNB v minulosti pochybení odmítli. Praha 13 dostala z původní sumy 200 milionů korun zpět asi polovinu, další peníze má podle mluvčího radnice Samuela Truschky slíbené v létě.