Petrově boudě hrozí zánik

Hradec Králové - Památkově chráněné Petrově boudě nedaleko Špindlerova Mlýna hrozí úplný zánik. Varují před tím odborníci, kteří stav krkonošských bud dlouhodobě sledují. Jedna z nejstarších krkonošských dominant je už několik let mimo provoz. V současné době ji devastují vandalové, ale také počasí. Současný majitel však na rekonstrukci objektu nemá peníze.

Petrova bouda stojí na hřebeni nad Špindlerovým Mlýnem už dvě stě let. Další zimu ale přečkat nemusí. Děravou střechou do ní teče, rozbitými okny sem vítr žene sníh a dřevěné konstrukce ničí houby a plísně. „Stav objektu je neutěšený, ale my jsme to nezavinili. Ta situace se táhne hrozně dlouho, již od předchozích majitelů,“ hájí se zástupce vlastníka Petrovy boudy Karel Janda. „Chodil jsem tam již jako dítě. Uvnitř byl hezký vyřezávaný sál,“ vzpomíná jeden z turistů. 

Sama Petrova bouda je kulturní památkou a chráněné jsou i části jejího vybavení. Památkáři proto už několikrát vyzývali majitele, aby devastaci vzácné boudy co nejrychleji zastavil. „Současný stav lze považovat za tristní a budova je v havarijním stavu. Samotná stavba není zajištěna proti vniknutí cizích osob,“ říká náměstek pro památkovou péči NPÚ Jaroměř Jiří Balský. „V případě, že vlastník neuposlechne a nezabezpečí objekt, je možné udělit mu finanční pokutu až do výše dva miliony korun,“ upozorňuje tajemník Městského úřadu Vrchlabí Pavel Řehák.  

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Největší slávu zažila Petrova bouda před druhou světovou válkou. Od té doby vystřídala několik majitelů. Investovat do rekonstrukce se ale nikomu příliš nechtělo. Před válkou sloužilo návštěvníkům na hřebenech Krkonoš třicet podobných bud. Šest z nich již je nenávratně zničeno. Pokud se urychleně nenajdou peníze na opravu, čeká Peterovu boudu podobný osud.