Velký objev olomouckých vědců v boji s cystickou fibrózou

Olomouc - Vědci v Olomouci dosáhli velkého úspěchu v boji se smrtelným onemocněním – cystickou fibrózou. Spolu s kanadskými a venezuelskými kolegy zjistili, že látka fenretinid dokáže účinně bránit infekci, na kterou pacienti s fibrózou často umírají. Cystická fibróza je dědičná nemoc, která postihuje dýchací a trávicí soustavu. V dnešní době se pacienti dožívají už dospělého věku, ale i tak mají radikálně zkrácený život. V České republice je asi šest set pacientů s touto diagnózou.

Cystickou fibrózu objevili lékaři Terezce Galetkové ze Vsetína, když jí byly dva roky. Od té doby je pod lékařským dohledem a každé tři měsíce musí do nemocnice na přeléčení. Má často kašel, teploty a musí brát antibiotika. „Ve škole mi to vadí, mám hodně zameškaných hodin a mám kvůli tomu horší známky,“ stěžuje si. Terezce a jejím rodičům teď svitla naděje. A to díky vědcům z Ústavu molekulární a translační medicíny. Ten vzniká v rámci evropského projektu Biomedreg na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

„Náš výzkumný tým přišel na to, že určité léčivo, které se dříve používalo a v některých indikacích doposud používá v léčbě a prevenci nádorových onemocnění - jmenuje se fenretinid - má velmi zajímavé účinky právě u jiného onemocnění, které je geneticky podmíněné, je to takzvaná cystická fibróza,“ uvedl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch. „Mám z toho obrovskou radost, já si myslím, že rodiče těchto dětí to uvítají a budou rádi, že se nějaká pomoc našla. I když je tato nemoc nevyléčitelná, aspoň nějaká jiskřička naděje to pro nás je,“ říká maminka nemocné Terezky Marcela Galetková.

Americký úřad pro léky a potraviny teď povolil zahájení klinického zkoušení na pacientech. Pokud vše půjde dobře, mohly by být výsledky známy v průběhu šestnácti až čtyřiadvaceti měsíců. „Nejdůležitější je ten přínos pro naše pacienty, znamená to zkrácení léčby, snížení finančních nákladů, a na druhé straně se sníží negativní působení na plicní tkáň a pacientům se bude prodlužovat poločas života,“ zdůrazňuje důležitost objevu vedoucí lékař pneumologického pracoviště Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc František Kopřiva.

  • Tereza Galetková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1931/193075.jpg
  • Výzkum nových léčiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1931/193077.jpg