Zpravodajský web ČT24

„Nemohlo se to stát,“ vypověděla u soudu kolegyně Cimického o údajném obtěžování

Kolegyně psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a ze čtyř znásilnění, v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8 vypověděly, že o žádném obtěžování neslyšely. Obě psycholožky pracují na Cimického klinice Modrá laguna, kde se podle obžaloby část skutků odehrála. Zbylí svědci předvolaní na dopoledne vypovídají neveřejně, odpoledne soud plánuje vyslechnout znalce, který na Cimického zpracoval psychologický posudek. Poškozené by měl soud začít podle státní zástupkyně vyslýchat příští týden.

V Kodani hoří historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá.

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.

Kontroverzní gruzínský zákon budí vášně v parlamentu i ulicích

Nejméně čtrnáct lidí bylo zatčeno během protestů v gruzínském Tbilisi proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu. V centru města proti němu protestovaly tisíce lidí – kritici mu vyčítají, že zemi podřizuje ruskému vlivu. Parlamentní právní výbor v pondělí nakonec zákon poslal k prvnímu čtení. Diskuse ovšem jeho členům trvala dvanáct hodin a na půdě parlamentu došlo i k potyčkám.

Reportéři ČT: Česko se zbavilo závislosti na ruském plynu, za ropu ale stále platí miliardy

Česko ruské diktatuře za dva roky, po které kremelský režim útočí na Ukrajinu, poslalo několikanásobně více peněz, než jaká byla česká pomoc Ukrajině. Přitom jde o peníze, které Moskva využívá na zbrojení a i díky nim může pokračovat ve válce. Problémem jsou dodávky ropy a plynu. Zatímco závislosti na ruském plynu už se Česká republika zbavila, u ropy se to dosud nepodařilo, a dokonce jí stát odebírá v posledních letech více než před válkou. Pro Reportéry ČT natáčeli Andreas Papadopulos a Michael Fiala.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos
Krátké zprávy
13:12

Američtí záchranáři tři týdny po zřícení mostu u přístavu ve městě Baltimore našli tělo čtvrtého ze šesti latinskoamerických dělníků, kteří při nehodě přišli o život. Mexiko oznámilo, že šlo o jeho občana. V přístavu mezitím pokračuje odklízení stovek tun trosek ve snaze do konce května otevřít zablokovaný plavební kanál.

12:09

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubéhoPod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47 718 korunách. Spočítal to tým odborníků z platformy pro minimální důstojnou mzdu.

11:45

Česká pošta opět zaznamenala vlnu podvodných zpráv, které jejím jménem lákají z adresátů fiktivních zásilek informace k bankovním účtům. Všechny falešné zprávy zveřejňuje Pošta na svých webových stránkách jako varování. Na stejném místě jsou také rady a postupy, jak phishingový útok rozpoznat.

11:24

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení pražského dopravního podniku možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D.

11:11

Slovenský premiér Robert Fico odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Opatření v podobě převzetí části běženců nebo finanční či materiální pomoci pro země zasažené přílivem migrantů označil před novináři za diktát, nejde podle něj o solidaritu.

Obrazem
Vše k tématu
Načítání...

Partnerství Číny a Německa přispěje ke světové stabilitě, řekl vládce Si Scholzovi

Hlubší spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability a bezpečnosti, řekl čínský prezident Si Ťin-pching při jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem v Pekingu. Vztahy obou zemí se budou nadále rozvíjet, pokud se budou vzájemně respektovat a hledat společné zájmy, míní čínský vládce. Scholz chce s prezidentem hovořit hlavně o Ukrajině a ochraně klimatu. Setkat se má i s čínským premiérem Li Čchiangem.

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.

Vakcíny proti černému kašli z Kanady dostanou lékaři během několika dní

Do Česka dorazila druhá mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli. Společnost Sanofi přivezla z Kanady dvacet tisíc dávek očkovací látky, která je primárně určená pro očkování dospělých. V tomto týdnu by měla dorazit mimořádná dodávka vakcín také z Francie, konkrétně 78 tisíc kusů. Kvůli vysokému počtu případů černého kašle se letos nechalo přeočkovat už víc než 45 tisíc lidí, loni jich bylo za celý rok zhruba 24 tisíc.
11:13Aktualizovánopřed 29 mminutami|

Muži v Česku vydělávají průměrně skoro o osmnáct procent více než ženy

Odstraňovat rozdíly mezi příjmy žen a mužů v Česku se příliš nedaří. Podle dat Eurostatu muži vydělávají v průměru skoro o osmnáct procent více než ženy – Česká republika je tak třetí nejhorší mezi zeměmi Evropské unie. Řada firem se proto na tuto oblast snaží zaměřit a rozdíly zmenšovat.
před 6 h hodinami|

Policie dopadla podezřelé z vykrádání 48 objektů v Praze a okolí

Policie v uplynulých dnech dopadla čtyři muže a dvě ženy, kteří jsou podezřelí ze série vloupání do rodinných domů, bytů a dalších nemovitostí v Praze a Středočeském kraji. Trestnou činností způsobili škodu za téměř pět milionů korun, informoval pražský policejní mluvčí Jan Daněk. V případě odsouzení hrozí šestici až osm let odnětí svobody.
před 2 h hodinami|

Žďár nad Sázavou má další školní ulici. Auta do ní půl hodiny před začátkem vyučování nevjedou

K základní škole v Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou nemohou půl hodiny před začátkem vyučování vjíždět auta. Nová pravidla mají zajistit bezpečnost malých chodců, protože někteří rodiče vozili své děti až přímo ke škole. A tím ohrožovali ty ostatní.
před 4 h hodinami|

Bez aktivních USA svět bezpečný nebude, řekl Fiala ČT po setkání s Bidenem

„Myslím si, že opravdu není přehnané říct, že dnes máme ve světě prestiž. A je to i díky tomu, jaké zastáváme hodnotové postoje a co děláme, o co se snažíme,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro ČT po setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem premiér Petr Fiala (ODS). Upozornil také na nutnost pomoci Ukrajině, která je prý i v českém zájmu. V rozhovoru s Martinem Řezníčkem řešil také téma spolupráce českých a amerických zpravodajských služeb.
před 11 h hodinami|