Česká Wikipedie překonala hranici 100 000 článků

Praha - Česká mutace známé internetové encyklopedie Wikipedia nabízí čtenářům už přes 100 000 článků. Jubilejním příspěvkem se stal text "Vlajka Vanuatu". Česká mutace je 21. jazykovou verzí, které se podařilo překonat tuto hranici. V české jazykové verzi je v průměru prováděno 3500 editací denně a každý den se tam také objevuje až 100 nových článků.

Hlavní stránku navštíví denně v průměru 70 000 čtenářů. Velká návštěvnost a množství článků jsou předností této encyklopedie. „Přínosem Wikipedie je velké množství volně dostupných informací, které jsou navíc poměrně dobře vzájemně propojeny. Pokud je obsah brán s nutnou rezervou toho, že je vytvářen lidmi, tak může být velmi užitečný při rešerších,“ doplnil nezávislý odborník Daniel Dočekal.

Anglická Wikipedia překonala hranici 100 000 článků 21. ledna 2003 po dvou letech činnosti. Dodnes zaujímá s více než 2,4 milionu článků první místo mezi více než 250 jazykovými verzemi. Ty celkem nashromáždily přes 10,5 milionu článků, což činí Wikipedii největší encyklopedií světa.

„Princip otevřené encyklopedie je však modelem použitým i v řadě jiných projektů. Wikipedia je výjimečná velikostí, existují ale desítky dalších “wiki„ projektů majících specializovaný obsah. O vstup do této oblasti se nakonec pokouší například i Google, byť chce mít obsah více profesionálně hlídaný,“ doplnil Dočekal.

Do otevřené encyklopedie, fungující od roku 2001, může přispět každý uživatel internetu. Měsíčně Wikipedii navštíví přes 200 milionů uživatelů na celém světě.

Financování Wikipedie spočívá na individuálních, spíše malých sponzorských darech. Loni takto vybrala 2,2 milionu dolarů (asi 35,9 milionu Kč), o rok dříve to bylo 1,3 milionu dolarů (asi 21,2 milionu Kč).