Jeden svět on-line: Reportéři v extrémních situacích

Praha - Novináři se zkušenostmi z krizových oblastí Petra Procházková, František Šulc a Jakub Szantó byli hosty dnešní besedy festivalu Jeden svět, která následovala po projekci filmu Zprostředkovatel v Městské knihovně v Praze. Web ct24.cz zprostředkoval přímý přenos besedy. Záznam je ke zhlédnutí v tomto článku a v archivu iVysílání. Web ct24.cz nabízí z Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět i další přenosy.

Snímek amerického dokumentaristy Iana Oldse se odehrává v první linii válečné žurnalistiky. Hlavní postavou je mladý novinář a překladatel Ajmal Naqshbandi, považovaný za nejlepšího afghánského „fixera“ - člověka, který dokáže zahraničním novinářům zprostředkovat rozhovory s bojovníky Tálibánu. Jak nebezpečná je tato práce, to se ukáže ve chvíli, kdy je společně s italským reportérem fundamentalistickým hnutím zajat. Po několika dnech je pak Ajmal popraven. Americký novinář a bývalý Ajmalův spolupracovník Christian Parenti pátrá po důvodech, proč byl ze zajetí vykoupen jen italský reportér, a zároveň nechává diváky nahlédnout do každodenního života válkou zmítané země.

Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět začal 10. března a nabídne 101 snímků z více než 30 zemí - nejprve v Praze, poté se přehlídka přesune do 29 měst po celé České republice. Česká televize jako hlavní mediální partner při příležitosti 12. ročníku festivalu připravila internetový speciál, na němž zájemci kromě informací o festivalu naleznou volně ke zhlédnutí deset divácky úspěšných snímků z předešlých ročníků.

Jeden svět 2010 - Reportéři v extrémních situacích (zdroj: ČT24)
Jeden svět 2010
Zdroj: Člověk v tísni
Vydáno pod