Jeden svět on-line: Aktuálnost odkazu Charty 77

Praha - Dokumentaristka Olga Sommerová a tři ženy spojené s Chartou 77 - Dana Němcová, Petruška Šustrová a Anna Šabatová - se zúčastnily besedy, která následovala po projekci třídílného cyklu 21 mluvčích Charty 77 na festivalu Jeden svět v Městské knihovně v Praze. Besedu můžete zhlédnout v archivu iVysílání nebo v tomto článku. Web ct24.cz nabízí z Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět i další přenosy.

Dokumentární série režisérky Olgy Sommerové 21 mluvčích Charty 77 (2009) mapuje Chartu 77 ve třech etapách - 1968-1980, 1981-1988 a rok 1989. Snímky uvedla na začátku roku Česká televize, nyní mohli návštěvníci festivalu zhlédnout téměř tři hodiny výpovědí doprovázených archivními záběry Československé televize i ilegálního Originálního videojournalu vcelku. Tvůrci ukazují, jak události pražského jara, okupace Československa a pozdější monstrproces se skupinou The Plastic People of the Universe vedly k vytvoření disentu, uznávaného i v zahraničí. Vedle toho upozorňují na potřebu vyrovnání se s minulostí a dalšího budování občanské společnosti v České republice.

Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět začal 10. března a nabídne 101 snímků z více než 30 zemí - nejprve v Praze, poté se přehlídka přesune do 29 měst po celé České republice. Česká televize jako hlavní mediální partner při příležitosti 12. ročníku festivalu připravila internetový speciál, na němž zájemci kromě informací o festivalu naleznou volně ke zhlédnutí deset divácky úspěšných snímků z předešlých ročníků.

Jeden svět 2010 - Aktuálnost odkazu Charty 77 (zdroj: ČT24)
Jeden svět 2010
Zdroj: Člověk v tísni