Rubrika Kultura

Animovaného štamgasta Larryho ze seriálu Simpsonovi nechali tvůrci zemřít

Larry Dalrymple si už pivo v baru u Vočka nedá. Vedlejší postava štamgasta ze Simpsonových v seriálu zemřela po pětatřiceti letech od svého prvního uvedení. Postava proplešatělého chlapíka se sice objevila už v prvním díle, přesto ho příliš lidí dobře neznalo.

Ve Zlíně uvedou hru rodáka Stopparda. Příběh o zneužívání psychiatrie věnoval disidentům

Městské divadlo Zlín ve spolupráci s Filharmonií Bohuslava Martinů uvádí 24. dubna v české premiéře hru Toma Stopparda. Inscenaci EGBDF aneb Kdo se naladí na správnou notu zasadil zlínský rodák do psychiatrické léčebny, kde se potkají dva muži: jednomu zní v hlavě orchestr, druhého násilně zavřou za politické názory. Stoppard hru z konce sedmdesátých let věnoval kritikům sovětského režimu.

Před šedesáti lety kdosi Malé mořské víle v Kodani uřízl hlavu. Viníka hledali kriminalisté

Už více než století sedí v Kodani, u břehu omývaného Baltským mořem, Malá mořská víla a zasněně hledí zhruba na milion zvědavců, kteří si ji ročně přijedou prohlédnout. A někteří nejen to. Vandalské a recesistické útoky na sochu připomínající příběh dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena jsou téměř „národním sportem“. Už dvakrát vandalové víle dokonce uřízli hlavu – poprvé se tak stalo 23. dubna 1964. Případ vyšetřovali kriminalisté.