Rubrika Kultura

Doporučujeme

Krajina za Monou Lisou je italské Lecco, tvrdí geoložka. Napověděly jí hory

Úsměv Mony Lisy po více než pět století obdivovatelům obrazu Leonarda da Vinciho naznačuje, že tato dáma i její autor mají svá tajemství. Americká geoložka a znalkyně italské renesance Ann Pizzorussoová tvrdí, že přišla na kloub jednomu z nich. Znalosti geologie jí pomohly určit, že krajina na pozadí malby leží v severoitalské provincii Lecco. Tato teorie ale není zas tak překvapivá a podle některých názorů ani správná.

Co jsou Tantalova muka a koho si vzala Psyché? KVÍZ prověří znalosti řecké mytologie

Několik generací českých školáků se o řecké mytologii dozvídalo díky převyprávění od Eduarda Petišky. Od narození spisovatele uplynulo 14. května rovné století. Tento romanopisec, dramatik či překladatel se zapsal především právě jako autor Starých řeckých bájí a pověstí, které převyprávěl v době komunistického Československa a bral je podle nakladatelství Argo jako metaforický román o českých zoufalstvích a nadějích. V následujícím kvízu si můžete ověřit, jak moc se v řecké mytologii vyznáte vy.

Coppola vzal Cannes do Megalopolis. Jako pád Říma, píší kritici, jiní mluví o mistrovském díle

K nejvyhlíženějším filmům letošního festivalu v Cannes patřil bez nadsázky nejnovější počin pětaosmdesátiletého Francise Forda Coppoly. Nejen kvůli tomu, že režisér Kmotra svou tvorbu na velké plátno vrátil po více než dekádě, ale také proto, že sci-fi o rozkladu Ameriky Megalopolis připravoval už od osmdesátých let a neváhal prodat část svého majetku, aby svůj – možná poslední – opus zaplatil. Kritiky Megalopolis rozdělil.

Grafika manýrismu pomáhala „kopírovat“ Michelangela, přibližuje ji výstava v Národní galerii

Národní galerie v Praze poprvé vystavuje originál kresby od Michelangela Buonarrotiho. Výstava Od Michelangela po Callota ukazuje vrcholné období renesančního umění, takzvaný manýrismus. A to především na grafikách evropských umělců. Některá díla zapůjčilo pařížské Muzeum Louvre.
17. 5. 2024|

Sága rodu Marxů zjišťuje, jestli máme ještě snít o lepším světě

Jednoho z nejkontroverznějších a zároveň nejvlivnějších myslitelů moderní doby Karla Marxe přivádí na jeviště brněnské Divadlo Husa na provázku. V nové inscenaci Sága rodu Marxů vycházel režisér Jan Mikulášek ze stejnojmenného románu španělského autora Juana Goytisola.
16. 5. 2024|

Jako výhra v loterii. Muzea chystají výstavy vzácných pokladů, zlatého i stříbrného

Důkladné analýzy, čištění a konzervace čekají unikátní denárový poklad z 11. až 12. století objevený nedávno na Kutnohorsku. Jde o soubor více než 2150 stříbrných mincí, který odborníci považují za jeden z největších nálezů posledního desetiletí a jeho hodnotu přirovnávají k milionové výhře ve sportce. Vlastník si za mince mohl ve své době pořídit vybavenou vesnici či poddanské město. Nevyčíslitelnou hodnotu má i dvanáct zlatých keltských mincí objevených v lednu na Rakovnicku. Muzeum T. G. M. Rakovník a České muzeum stříbra v Kutné Hoře pro oba poklady vybudují expozice a ukážou je veřejnosti, oznámili zástupci muzeí při představení mincí v budově středočeského krajského úřadu.
16. 5. 2024|