Rubrika Kultura

Havel spojoval nespojitelné a choval se ke všem stejně, vzpomíná sestra boromejka

Celovečerní dokument Petra Jančárka s názvem Tady Havel, slyšíte mě? ukazuje Václava Havla a jeho poprezidentské období. Sestra boromejka Angelika Ivana Pintířová si při zhlédnutí snímku poplakala, ale také se zasmála a zavzpomínala. Havel byl podle ní citlivý člověk, který spojoval lidi a je potřeba, aby o něm dnes zase bylo slyšet. Lidé od něj někdy očekávali, že vše udělá, ale nebyl spasitel, řekla v pátečním Interview ČT24.

Knihy do rukou lidu, zavelel zákon, kterým komunisté zlikvidovali soukromá nakladatelství

Před pětasedmdesáti lety zlikvidovali komunisté soukromá knižní nakladatelství a s nimi tisíce výtisků. Československá vláda tehdy přijala zákon, který nakladatelům zakazoval činnost a nahradil je centrálně plánovaným monopolem kontrolovaným cenzurou. Odkaz umlčených nakladatelů připomíná nyní výstava v Muzeu literatury a dlouhodobě jejich potomci.

Rowlingová oživila kontroverzi kvůli trans osobám. Omluvu od herců z Harryho Pottera nechce

Spisovatelka J. K. Rowlingová opět svými vyjádřeními oživila kontroverzi spojenou s jejími názory na otázku transgenderové identity a práv, když nedávno komentovala odbornou zprávu o péči pro transgenderové osoby mladší osmnácti let. O postoji Rowlingové k genderu se už před pár lety nesouhlasně vyslovili Daniel Radcliffe a Emma Watsonová, herci z filmové adaptace autorčiny ságy o Harrym Potterovi.