Cesta do hlubin města

Praha - Jak vypadal neolitický rondel v Ruzyni nebo pravěké osady na místě dnešních domů v Nové Liboci, ukazuje výstava Cesta do hlubin města na téma „archeologie o/v životě a historii Prahy“. Její návštěvníci se ve čtyřech oddílech dozvědí nejen, jak pracuje archeologie, ale také o dvanácti největších archeologických objevech na území Prahy za poslední čtvrtstoletí. Prohlédnout si mohou germánské pohřebiště ze 6. století i dvě stě let starý vojenský zubní kartáček. V Muzeu hlavního města Prahy je výstava k vidění ode dneška do 10. ledna 2010.

Prolog výstavy je věnován nejdéle systematicky zkoumané archeologické lokalitě v Česku - Pražskému hradu. Pod názvem Z šera dávných věků čekají na návštěvníky unikátní předměty, které archeologové objevili v hradních zdech. Kamera je pak zavede do tajemných prostor pod třetím hradním nádvořím. Druhý oddíl Archeologie ve městě je věnován historii archeologie v Praze, jejíž počátky se datují do konce 18. století.

Že poklady nejsou jen zlato, dokazuje nejen svým názvem třetí a hlavní výstavní část. Návštěvníky provede dvanáctkou vybraných nejvýznamnějších archeologických objevů, které byly na území Prahy za posledních zhruba dvacet let učiněny.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Vystaveny jsou šperky z keltských hrobů na Novém Městě, poháry a keramické nádoby a ozdoby z germánského pohřebiště na Zličíně nebo výjimečný soubor kachlů z historicky doložené hrnčířské dílny z 15. století.

Archeologické poklady přinesl i jeden z největších výzkumů v historickém jádru Prahy - v místě bývalých kasáren na náměstí Republiky, kde dnes stojí moderní obchodní centrum. Na ploše dvou hektarů se našlo téměř pět milionů předmětů. „Návštěvníci budou mít možnost podívat se třeba na zlatý šperk, který ztratil dávný bohatý obchodník, nebo na vojenský kartáček na zuby z 19. století,“ doplnil autor výstavy Jaroslav Podliska.

Zájemci zde najdou vedle předmětů také instalace keltského a germánského hrobu, model neolitického rondelu z Ruzyně či románského domu ze Starého Města a rovněž kresebné rekonstrukce, vizualizace a filmové projekce k vybraným tématům.

Poslední oddíl zavede příchozí do archeologické kuchyně, kde budou moci nahlédnout pod pokličku archeologie. Dovědí se o nových metodách i oborech, najdou zde také nainstalovanou část pracoviště archeologického výzkumu i s filmovým doprovodem.

  • Z výstavy Cesta do hlubin města zdroj: Muzeum hlavního města Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/860/85914.jpg
  • Archeologické naleziště zdroj: Muzeum hlavního města Prahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/860/85921.jpg
Vydáno pod