Ženy jsou ikony Plzně na snímcích Herberta Slavíka

Plzeň - Neobyčejně silné příběhy „obyčejných žen“ neboli nových Plzeňských ikon nabízí nová venkovní výstava v Plzni. Světoznámý fotograf Herbert Slavík zachytil portréty nejen mediálně známých žen, ale i těch, které svými činy ovlivnily a motivovaly životy jiných a mají vztah k Plzni. Na fotografiích je herečka Tereza Brodská, olympijská vítězka Kateřina Emmons, ale i cembalistka Zuzana Růžičková spojená s osudem plzeňské židovské komunity, špičková plzeňská lékařka Zdenka Ulčová-Gallová a další. „Plzeň mě obrovsky překvapila nejen tím, jaké významné ženy dokáže nabídnout, ale i svým velmi pozitivním přístupem. Stejně tak mě okouzlily ženy, které jsem fotil. Je to pro mě důkaz, že pozitivních a silných osobností je mezi námi stále dost a dokážeme si jich vážit,“ uvedl Slavík.

Nápad vybrat nejen slavné ženy, jež mají vztah k Plzni, ale také ty mediálně neznámé, vznikl podle náměstkyně primátora Marcely Krejsové jako jeden z posledních projektů kandidatury Plzně na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Plzeňané mohli vybrat ze svého okolí ženu, které si váží, která v jejich životě sehrála velkou roli, protože je ovlivnila. Byly nominovány desítky žen. Mužská porota jich nakonec vybrala deset. Ocitly se mezi slavnými tvářemi Plzně a Plzeňska.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„Vybíral jsem dlouho a pečlivě a snad jsme nakonec vybrali dobře. Některé nominace byly hodně emotivní a opravdu mě zasáhly,“ uvedl jeden z porotců, herec Martin Stránský. Další porotce, režisér a autor motta Plzeň je žena, Vilém Dubnička uvedl, že nejsilnějším kritériem výběru pro něho byly příběhy nominovaných.

Mezi Plzeňské ikony porotci zařadili dvojnásobnou emigrantku Stáňu Boudníkovou, zástupkyni ředitele na plzeňské konzervatoři a češtinářku Blanku Hejtmánkovou, šéfredaktorku časopisu o autobusech Dagmar Braunovou, zakladatelku adopce na dálku Lenku Černou, vysokoškolskou pedagožku Evu Lukavskou, autorku projektu Plzeň mluví i rukama Martinu Záhalkovou, matematičku Gabrielu Holubovou a učitelku na ZŠ Evu Markvartovou.

Takové neuvěřitelné pohlazení

„Je to takové neuvěřitelné pohlazení, když vám někdo řekne, že děláte dobře práci, kterou navíc máte ráda,“ uvedla při vernisáži Hejtmánková, která učí už 30 let. „Plzeň je pro mě domov, když v rozvojových zemích pomáhám sirotkům,“ říká další z ikon Lenka Černá. Připomněla, že právě ženy mají v rozvojových zemích nejtěžší pozici.

Téma Plzeň je žena se bude kandidaturou prolínat i nadále a vše vyvrcholí happeningem Kde domov můj?, který se uskuteční v Praze na náplavce 4. září, tedy čtyři dny před rozhodováním mezinárodní poroty.