Čaj bez bariér – to je ČajoMír Fest 2010

Praha – Seznámit se s čajovými kulturami z celého světa, ochutnat nejrůznější podoby tohoto nápoje i něco z exotické gastronomie nebo si prostě odpočinout v parku na dece při doprovodném programu budou moci návštěvníci druhého ročníku úspěšného ČajoMír Festu. Toto největší středoevropské setkání čajových mistrů, ať už jednotlivců, či celých čajoven, proběhne 21. srpna od 10 do 20 hodin v areálu Starého purkrabství na pražském Vyšehradě. ČajoMír Fest má také soutěžní charakter – diváci ze všech přítomných hostitelů vyberou ty s nejlepší čajovou přípravou, kteří budou vyhlášeni ihned po skončení programu. Čestnými kmotry jsou čínská zpěvačka a hlasová terapeutka Feng-ÿun Song a herec a moderátor Jaroslav Dušek.

Festival otevře v 5.58 zvuk sitár

Ty, kdo si přivstanou, přivítají ranní rágy v podání Jiřího Dohnala, hráče na indický sitár, obřad k otevření dne a celého festivalu, zdravá snídaně a ranní cvičení. V 10 hodin se pak rozběhne celý program složený z mnoha východoasijských čajových obřadů, ochutnávek čajů i exotických pokrmů, hudebních vystoupení, ukázek asijských bojových umění či workshopů vaření a jógy. Aktivně ochutnávat či prostě odpočinout si v parku na dece při doprovodném programu budete moci po celý den do 20 hodin.

„Naším cílem je ukázat na jednom místě rozmanitost tradičních čajových kultur – z Asie, Afriky, Ameriky, Evropy - a představit návštěvníkům širokou a pestrobarevnou paletu tohoto nádherného umění,“ říká JaroMír Horák z pořádajícího sdružení ČajoMír o.s., který spolu se svou kolegyní Květou Bílkovou byl jako první Evropan přijat do prestižní skupiny čajových odborníků World Tea Union.

Tento ročník bude zaměřen na korejské umění a proběhne pod záštitou korejského velvyslanectví v Praze. Festival obohatí vystoupení zajímavých hudebníků, herců či výtvarníků inspirovaných čajovou kulturou. Bude zde slavnostně zahájena činnost první čajové školy v Evropě „Čajová škola - ČajoMír“, která se zde bude prezentovat v rámci přednášek či praktických workshopů zaměřených na čajové dovednosti. Vstup do areálu festivalu je zdarma, k samotné degustaci čajů je nutné zaplatit drobný poplatek určený na pokrytí nákladů. Loni se prvního ročníku zúčastnilo na 43 degustačních místech 112 hostitelů, 35 týmů ze 7 zemí, celkově jej navštívilo přes 2 000 návštěvníků.

Inspirací pro uspořádání ČajoMír Festu se pořadatelům stal tradiční Gaya Tea Culture Festival, jehož se účastnili v roce 2008 v jihokorejském Gimhae. „Jednalo se o přehlídku všech korejských čajových škol v rámci programu VII. mezinárodní konference pořádané právě World Tea Union. Její skvělou atmosféru se snažíme přenést k nám,“ vysvětluje JaroMír Horák.

Čaj bez bariér

Součástí programu jsou také ukázky dílen Tea-Art terapie sociálně a zdravotně hendikepovaných, kde si „na vlastní kůži“ budou moci návštěvníci vyzkoušet řemesla pojící se k přípravě čajového obřadu. „Chceme tak laické i odborné veřejnosti představit 'čaj bez bariér'. To, že lahodnou misku čaje jim může připravit 'zdravý' čajovník profesionál stejně dobře jako hendikepovaný čajovník, Čech, Evropan či Asiat - zkrátka milovník dobrého čaje. Představujeme tedy čaj a celé čajové umění jako silné stmelující médium plné vitality, síly, pohody a vzájemného pochopení,“ doplňuje Květa Bílková.