Besser: Výběrové řízení na šéfa NG bylo nejasné. Možná vypíšu nové

Praha – „Mělo by být jasně dáno, kdy končí současný ředitel, kdy nastupuje nový a co od něj očekáváme,“ shrnul ministr kultury Jiří Besser hlavní výtky k výběrovému řízení, které na post šéfa Národní galerie vyhlásil jeho předchůdce Václav Riedlbauch. Nekonkrétnost zadání a nedostatečná váha hlasu ministerstva kultury při rozhodování, kdo vystřídá Milana Knížáka ve vedení NG, vede Bessera ke zvažování možnosti vypsat nové výběrové řízení.

„V současné době jsem o vypsání nového výběrového řízení přesvědčen zhruba na 65 procent,“ prohlásil Besser v rozhovoru pro ČT24. Jaký bude další postup, se rozhodne do konce srpna, zatím je prý jeho seznamování s kroky, které byly podniknuty v otázce budoucnosti galerie, teprve na počátku.

Prostudoval si dokumenty a dnes se sešel se třemi z dvanácti členů výběrové komise – s Milenou Bartlovou z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, s ředitelkou Otevřené společnosti Martou Smolíkovou a s děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Michalem Stehlíkem. Do konce týdne by si chtěl promluvit ještě s Milanem Knížákem a také se zástupci ministerstva.

Rozhovor s Jiřím Besserem (zdroj: ČT24)

Výběrové řízení? Nejasné a nekonkrétní

„Zaráží mě, že pracovníci ministerstva, kteří jsou zodpovědní za Národní galerii, tedy příspěvkovou organizaci zřizovanou ministerstvem kultury, nebyli členy výběrové komise s hlasy rozhodujícími. To je z mého pohledu velmi závažný prohřešek,“ prohlásil Besser. Nelíbí se mu také, že zadání výběrového řízení bylo nekonkrétní a nejasně formulované. „Zadání kromě toho, že mají najít nového ředitele Národní galerie, vlastně není,“ tvrdí ministr.

Problémem je podle něho i neujasnění, jaké by mělo být další směřování galerie. „Nelze oddělit uměleckou činnost od činnosti ekonomické. Je otázkou, zda je možné, aby jeden manažer byl ekonom i umělec, nebo zda nastavit, i za cenu změny statutu Národní galerie, jinak její řídicí strukturu,“ uvažuje Besser. V přípravě koncepce by rád – v případě, že se rozhodne vypsat nové výběrové řízení – požádal o pomoc členy dosavadní výběrové komise.

„Jeden měsíc manažera pochválím a odměním, za dva měsíce vypíšu výběrové řízení. To jsou z mého pohledu nestandardní a netransparentní kroky a těch bych se chtěl vyvarovat.“

Ti nejvíce hlasů ze všech kandidátů na šéfa NG dali historikovi umění Jiřímu Fajtovi. Václav Riedlbauch se ale konečné rozhodnutí, koho jmenovat, rozhodl ponechat na svém nástupci, přestože uzavření této kapitoly prohlašoval za jeden z problémů, který by rád dotáhl do konce ještě před svým odchodem z ministerské funkce. Besserovi doporučil tři jména – vedle Fajta také ředitele Moravské galerie v Brně Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Besser o Knížákovi: Ať je jakýkoli, takové odvolání si nezaslouží

S ponecháním Knížáka ve vedení galerie ministr nepočítá. „Myslím, že by nebylo dobré, aby v této funkci setrvával déle než do konce roku 2011,“ uvedl. Stejný termín, do něhož by rád zůstal v čele NG, zmiňoval několikrát i Knížák. Besserovi ale vadí způsob, jakým Riedlbauch rozhodoval o Knížákově odchodu.

„Ať je jakýkoli, nezaslouží si být odvolán způsobem, kterým bylo odvolání připravováno. Člověk, který končí v takové funkci, má vědět, ke kterému datu končí,“ poukázal na chyby svého předchůdce Besser a dodal: „Jeden měsíc manažera pochválím a odměním, za dva měsíce vypíšu výběrové řízení. To jsou z mého pohledu nestandardní a netransparentní kroky a těch bych se chtěl vyvarovat, nejen v případě Národní galerie.“