Goran Bregović na Vltavě - koncert, při kterém se plave

Praha - Svíčky poplují po Vltavě a organizátoři rozdají deset tisíc růží na dnešním koncertě balkánského hudebníka Gorana Bregoviće. Pražskému publiku se balkánský hudebník představí na pontonu přímo na Vltavě mezi Karlovým mostem a mostem Legií. Rodák ze Sarajeva své skladby v rytmu balkánské, řecké, romské i turecké hudby zahraje za doprovodu Svatebního a pohřebního orchestru. Vstup na koncert je zdarma.

Bregović se v Praze představil loni v září, kdy také zadarmo zahrál pro tisíce posluchačů na Staroměstském náměstí. „Z koncertu se zrodila myšlenka na založení festivalu,“ prozradil organizátor dnešního programu Veso Djorem. Občanské sdružení občanů bývalé Jugoslávie Lastavica, které je spolupořadatelem vystoupení, by příští rok chtělo do Prahy pozvat Gipsy King.

Akce nazvaná Sen letní noci vypukne v 19:30. Diváci mohou Bregevićův koncert sledovat zdarma z lodiček i ze břehu. „Bezdrátově ozvučíme Střelecký ostrov, most Legií, Smetanovo nábřeží, ze všech stran bude krásně vidět i slyšet,“ ujišťuje Veso Djorem.

Rozhovor s Vesem Djoremem (zdroj: ČT24)

Kromě balkánského hudebníka a jeho Svatebního a pohřebního orchestru zahraje i český interpret jako host. „Kdo to bude, je ale překvapení,“ nechce prozradit jeho jméno Djorem. Program v půl jedenácté zakončí ohňostroj. 

Goran Bregović, principál Svatebního a pohřebního orchestru, má příznivce po celém světě a Česká republika není výjimkou. Sarajevský rodák, který už dlouhá léta žije v Paříži, se proslavil nejprve v Jugoslávii jako vůdčí postava rockové kapely Bjelo dugme, světového věhlasu ale dosáhl díky spolupráci s režisérem Emirem Kusturicou.

Zatím naposledy Bregović svou typickou směs filmové hudby, balkánské klasiky, písní z nejnovějšího alba Alkohol nebo cikánských melodií představil loni v září a roztančil tehdy Staroměstské náměstí. V předchozích letech zahrál třeba na festivalu Colours of Ostrava (a to dokonce dvakrát), českému publiku představil před necelými dvěma lety i svou cikánskou variaci na Bizetovu operu Carmen. A od zaplněného sálu v Kongresovém centru se dočkal nadšených ovací.

Šedesátiletý Bregović je držitelem mnoha významných ocenění včetně Zlaté palmy z festivalu v Cannes za hudbu k filmu Underground režiséra Emira Kusturici. Letos v Británii obdržel za album Alkohol cenu časopisu Songlines v kategorii nejlepší umělec.

Vydáno pod